- Home
- Externe
- TRIPOLI, (23.04.2013, 09:07)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ATENTAT cu maşină-capcană împotriva Ambasadei Franţei din Tripoli. Atacul este un ACT TERORIST
Un atentat cu maşină-capcană a fost comis marţi împotriva sediului ambasadei Franţei din Tripoli, iar doi paznici au fost răniţi, potrivit unor surse din domeniul securităţii. Ministrul libian de Externe Mohammed Abdel Aziz a condamnat atentatul cu maşină-capcană, pe care l-a calificat drept "act terorist".
Urmărește
583 afișări
ATENTAT cu maşină-capcană împotriva Ambasadei Franţei la Tripoli (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
O sursă din domeniul securităţii libiene a declarat că explozia a fost produsă de o maşină-capcană.
Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, clădirea, în care se află sediul Cancelariei, a fost puternic avariată, iar o parte a unui zid al incintei a fost distrusă. Două maşini parcate în faţa ambasadei au fost arse.
O sursă din cadrul Ambasadei Franţei a afirmat că doi paznici au fost răniţi, unul grav, iar altul avea doar câteva zgârieturi.
"Nu a mai rămas nimic din biroul meu", a declarat pentru AFP o angajată franceză de la ambasada care funcţionează într-o vilă cu două etaje situată la colţul unei străzi, în cartierul rezidenţial Gargaresh.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"S-a auzit o explozie puternică, la ora (locală) 7.00 (8.00, ora României). A fost o mare eroare ca Ambasada Franţei să fie instalată în cartierul nostru", a declarat un vecin venit la faţa locului.
Forţele de securitate încercau să evacueze locul şi să blocheze perimetrul.
Din cauza puterii exploziei, două vile din faţa ambasadei au suferit pagube importante, iar ferestrele unui magazin, situat la o distanţă de 200 de metri, au fost sparte din cauza suflului. Strada din faţa Cancelariei a fost inundată de apă ca urmare a exploziei unei conducte.
Nicio informaţie nu a putut fi obţinută imediat cu privire la motivele sau autorii atentatului.
În 2011, Franţa a condus o coaliţie, împreună cu Marea Britanie, care a efectuat raiduri aeriene împotriva forţelor regimului lui Muammar Kadhafi, cu scopul de a ajuta rebeliunea.
Operaţiunea, lansată printr-o rezoluţie ONU vizând protejarea civililor în Libia, s-a soldat cu îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, ucis în octombrie 2011, la sfârşitul unui conflict care a durat opt luni.
Dar, după îndepărtarea de la putere a regimului lui Kadhafi, lipsa securităţii persistă în ţară, în special în regiunea Benghazi (est), afectată de atentate şi asasinate ce i-au determinat pe occidentali să părăsească oraşul. Un atentat comis împotriva consulatului american de la Benghazi, în septembrie 2011, s-a soldat cu uciderea ambasadorului şi a trei americani.
Actele de violenţă sunt adeseori imputate islamiştilor radicali, care îşi reglează conturile după ce au fost urmăriţi în timpul regimului lui Kadhafi. Asigurarea securităţii rămâne apanajul miliţiilor în numeroase sectoare importante, care trebuie integrate în armată sau poliţie.
La aceasta se adaugă contextul regional, marcat de conflictul din Mali, unde armata franceză a intervenit la solicitarea autorităţilor de la Bamako, în urma unei ofensive islamiste către sud, în ianuarie.
Grupări armate jihadiste - Mişcarea pentru Unicitate şi Islam în Africa de Vest (MUJAO) şi Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) -, vizate de intervenţia franceză în nordul Mali, au ameninţat că vor ataca interese franceze ca represalii.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34