Atentate cu camioane-capcană în nordul Irakului, soldate cu cel puţin 200 de morţi

Cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 200 au fost rănite, marţi, în patru atentate cu camioane-capcană comise împotriva unei secte religioase din nordul Irakului, au anunţat surse oficiale, citate de AFP.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Atentate cu camioane-capcană în nordul Irakului, soldate cu cel puţin 200 de morţi

Atentate cu camioane-capcană în nordul Irakului

Cel puţin 200 de persoane au murit şi alte 200 au fost rănite, marţi, în patru atentate cu camioane-capcană comise împotriva unei secte religioase din nordul Irakului, potrivit unui nou bilanţ dat publicităţii miercuri şi citat de AFP.

"Peste 200 de persoane au fost ucise şi tot atâtea rănite", a declarat Dakhil Qassim Hassun, primarul localităţii Sinjar, oraş din provincia Ninive, unde s-au produs atacurile.

Bilanţul iniţial de 175 de morţi ar putea creşte în continuare, potrivit primarului oraşului, situat la 110 kilometri vest de Mossul. "Numărul victimelor va creşte cel mai probabil, deoarece numeroase persoane se află încă sub dărâmături", a explicat el.

Armata americană a menţionat, la rândul său, miercuri, că 60 de persoane au murit în urma atentatelor, comise cu ajutorul a cinci camioane-capcană. Armata SUA a adăugat că un număr "necunoscut" de persoane se află sub dărâmături şi că circa 20 de locuinţe au fost distruse.

Cele patru camioane-capcană au explodat în satele Al-Khatanaiyah şi Al-Adnaniyah, aflate în provincia Ninive şi având populaţie formată majoritar din adepţi ai sectei Yazidi, susţinători ai unei credinţe minoritare preislamice.

Atacurile - unele dintre cele mai sângeroase comise în ultimii patru ani - au avut loc la scurt timp după ce, la Bagdad, adjunctul ministrului irakian al Petrolului, Abdel Jabar al-Wagaa, a fost răpit de persoane înarmate, purtând uniforme ale forţelor irakiene. Liderii principalelor comunităţi din Irak desfăşoară în aceste zile discuţii în vederea pregătirii summitului de criză convocat de premierul Nuri al-Maliki pentru a salva coaliţia guvernamentală.

Căpitanul Mohammed al-Obeidi, purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, şi Dakhil Qassim Hassun, primarul municipalităţii Sinjar, afirmaseră anterior că atentatele au provocat moartea a cel puţin 175 de persoane şi rănirea altor peste 200.

Comunitatea Yazidi, formată din aproximativ 500.000 de persoane şi având trei deputaţi în Parlamentul irakian, reprezintă o minoritate kurdă instalată în nordul Irakului, care consideră că diavolul este căpetenia îngerilor, dar cred în Dumnezeu, creator al lumii, şi îi respectă pe profeţii din Biblie şi Coran.

Membrii sectei au încercat să se distanţeze de conflictele violente din restul Irakului, dar în ultimele luni relaţiile cu comunităţile sunnite vecine s-au deteriorat. În data de 7 aprilie, o mulţime de membri ai sectei a lapidat o tânără de 17 ani, acuzată că a adus o ofensă valorilor lor conservatoare, după ce a fugit pentru a se căsători cu un musulman.

Linşajul a fost filmat cu ajutorul telefoanelor mobile, iar imaginile au fost transmise în restul Irakului. Extremiştii sunniţi au organizat atacuri de represalii, asemănătoare cu raidurile şi masacrele comise de insurgenţi în restul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici