Atentate sinucigaşe la hoteluri de lux din Jakarta, soldate cu cel puţin nouă morţi - VIDEO, GALERIE FOTO

Cel puţin nouă persoane au murit şi alte 41 au fost rănite grav în urma a două explozii provocate de "bombe foarte puternice", care au devastat, vineri dimineaţa, două hoteluri de lux din capitala indoneziană Jakarta, a anunţat ministrul indonezian pentru Securitate.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Atentate sinucigaşe la hoteluri de lux din Jakarta, soldate cu cel puţin nouă morţi - VIDEO, GALERIE FOTO

Cel puţin nouă morţi în două explozii la două hoteluri de lux din Jakarta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO


Deflagraţiile s-au produs cu puţin înainte de ora locală 08.00 (04.00 ora României) la hotelurile Ritz Carlton şi Marriott, ambele situate în cartierul de afaceri Kuningan, din centrul oraşului.

Potrivit ministrului Securităţii indoneziene, Widodo Adi Sucipto, exploziile au fost provocate de "bombe de mare putere".

Prima explozie s-a produs la câteva minute după ora locală 08.00 (04.00, ora României) într-o cafenea situată la subsolul hotelului Marriott. Cea de-a doua a devastat, două minute mai târziu, un restaurant al hotelului Ritz Carlton, în timp ce clienţii luau aici micul dejun.

"Brusc, plafonul s-a prăbuşit şi s-a auzit un zgomot foarte puternic", a declarat Cho In Sang, un sud-coreean în vârstă de 50 de ani, care se afla în hotelul Ritz Carlton şi a fost transportat la spital fiind rănit la o mână şi la ambele picioare.

"Am auzit două zgomote de explozie «bum, bum» dinspre Marriott şi Ritz Carlton. După care am văzut oameni alergând", a adăugat un agent de securitate, Eko Susanto.

"Numărul morţilor a crescut la nouă. Opt persoane au decedat pe loc, iar una la spital", potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Nanan Soekarna. "Există 41 de răniţi, dintre care 14 sunt străini", a adăugat el.

Două ore mai târziu, capitala indoneziană s-a aflat din nou în stare de alertă, după explozia unei maşini într-un cartier comercial. Aceasta nu a fost însă provocată de o bombă, cum anunţase presa locală, ci de acumulatorul defect al vehiculului, a anunţat poliţia.

O alta bomba a fost dezamorsata la hotelul Marriott

O altă bombă a fost descoperită şi dezamorsată într-o cameră a hotelului Marriott, a anunţat un oficial de rang înalt indonezian.

Bomba, precum şi materialul exploziv, au fost găsite în timpul căutărilor întreprinse pe etajele hotelului de lux după explozia unui dispozitiv într-o cafenea situată la subsol, a precizat un consilier al preşedinţiei indonezieie, Djali Yusuf.

"Forţele antiteroriste au reuşit să dezamorseze dispozitivul", a adăugat el.

Exploziile au fost provocate de atacuri sinucigaşe, afirmă poliţia

"Pe baza informaţiilor obţinute la faţa locului, am stabilit că este vorba de două atentate sinucigaşe", a declarat comandantul poliţiei naţionale, Bambang Hendarso Danuri.

În hotelul Marriott, primul vizat, presupusul terorist s-a dat drept client la trecerea pe lângă gărzile de securitate, înainte de a-şi detona bomba, într-o cafenea situată la parter.

Un cadavru, al cărui cap a fost găsit separat, a fost descoperit în zona exploziei ce a provocat moartea a şapte persoane, potrivit poliţiei.

Câteva minute mai târziu, o altă bombă a explodat într-un restaurant al hotelului vecin Ritz Carlton, două persoane pierzându-şi viaţa.

Imagini ale camerelor de securitate ale hotelului, difuzate la televiziune, arată un bărbat care intră cu un mers nesigur în sala de restaurant, chiar înainte de explozie. El purta o geantă şi o servietă.

Material exploziv şi o altă bombă au fost descoperite într-o cameră din hotelul Marriott, în cursul cercetărilor efectuate după cele două explozii. Bomba a fost dezamorsată.

"Realizăm o anchetă pentru a descoperi identitatea persoanei care a închiriat această cameră", a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, Nanan Soekarna.

Cetateni straini, printre victimele atentatelor de la Jakarta

Patru dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor sunt cetăţeni străini, anunţă postul de televiziune Sky News, citând surse din cadrul poliţiei.

Ministerul Securităţii din Indonezia a afirmat că printre persoanele decedate se află şi un neo-zeelandez, şi că cel puţin 50 de persoane au suferit răni grave.

Potrivit publicaţiei australiene The Age, doi dintre răniţi sunt cetăţeni australieni. Pagina electronică a agenţiei Antara, susţine că printre răniţi se află 16 cetăţeni străini, între care un australian, un indian, un norvegian şi un sud-coreean.

Ambasadele din apropierea hotelurilor au fost inchise

Ambasadele din cartierul de afaceri Kuningan, în partea sudică a Jakartei, au fost închise şi probabil îşi vor relua activitatea marţi, având în vedere că luni este zi de sărbătoare naţională, relatează Jakarta Post.

Un grup de câteva zeci de persoane, adunate la poarta ambasadei Chinei, şi-au exprimat dezamăgirea la îndemnul unui oficial de a se întoarce acasă. Acest oficial a refuzat să facă declaraţii de presă. "Angajaţilor (ambasadei) li s-a spus să meargă la locuinţele lor", a declarat un agent de pază.

Ambasada Chinei, care a fost recent pichetată de musulmani locali ce protestau la adresa Beijingului în legătură cu violenţele interetnice de la Xinjiang, se află la mică distanţă de hotelurile Marriot şi Ritz Carlton.

În clădirea Menara Rajawli, situată în apropierea hotelului Marriot, în care se află sediile a şase ambasade (Danemarca, Suedia, Norvegia, Peru, Finlanda şi Uzbekistan), a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, cele şase reprezentanţe diplomatice fiind astfel obligate să îşi înceteze activitatea.

"Depindem de (deciziile) administraţiei clădirii", a declarat Anders Backman, un oficial din cadrul ambasadei Suediei. Un alt oficial, care a cerut protecţia anonimatului, neavând permisiunea de a sta de vorbă cu presa, a declarat că ambasada îşi va relua activitatea normal marţi.

Guvernul de la Canberra a condamnat cele două atentate ca fiind "barbare"

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe a declarat că ambasada Australiei de la Jakarta depune eforturi pentru a-i localiza pe cei 1.053 de australieni înregistraţi că se află în oraş pentru a confirma că printre ei nu există răniţi. Ea a adăugat că numărul australienilor aflaţi în Jakarta este probabil mult mai mare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a anunţat că nu există informaţii conform cărora printre persoanele decedate sau rănite s-ar afla şi cetăţeni britanici, că verificările la spitale sunt în desfăşurare, relatează Sky News.

Ziaristul australian Stephen Fitzpatrick, aflat la faţa locului, a declarat că, după toate aparenţele, atacurile au fost planificate în mod riguros, dat fiind că măsurile de securitate la cele două hoteluri sunt extrem de severe. "Este important că atacatorii au putut lansa atacurile din interiorul clădirii", a apreciat el.

Jakarta a fost ultima data tinta unor atentate la 9 septembre 2004, când explozia unei maşini-capcană a provocat moartea a zece persoane în faţa ambasadei Australiei.

Cu un an înainte, la 5 august 2003, hotelul Marriott fusese deja victima unui atentat, soldat cu moartea a 12 persoane.

Această serie de atentate a fost atribuită organizaţiei teroriste Jemaah Islamiyah (sau "Comunitatea islamică"), care are ca obiectiv crearea unui stat islamic în Asia de Sud-Est.

Forţele de ordine au blocat, vineri dimineaţă, accesul în cele două unităţi hoteliere, provocând importante ambuteiaje în centrul capitalei. Pe caldarâm se pot observa resturi ale exploziei, iar perdelele de la camerele hotelurilor atârnă în dreptul ferestrelor sparte.

Deflagraţiile au loc cu două zile înaintea sosirii jucătorilor celebrei echipe de fotbal britanice Manchester United, care urma să fie cazată la Ritz Carlton, înaintea unei partide, programate pentru luni seara, împotriva unei selecţionate indoneziene.

Exploziile s-au produs şi la o săptămână după organizarea alegerilor prezidenţiale încheiate, potrivit rezultatelor încă parţiale, cu realegerea preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono.

Trei militanţi islamişti au fost executaţi în noiembrie 2008 pentru că au participat la atentatele care au ucis 202 persoane, în principal turişti, într-o staţiune balneară din Bali, la 12 octombrie 2002.

După aceste atacuri, Indonezia a dat câteva lovituri severe organizaţiei Jemaah Islamiyah, ai cărei activişti sau simpatizanţi au fost arestaţi. Dar unii dintre liderii ei sunt de negăsit, cum este cazul malaysianului Noordin Mohammad Top, presupusul coordonator al atentatului de la hotelul Marriott din Jakarta şi al celui de la Bali.

Recurgerea la acte de terorism este extrem de nepopulară în Indonezia, cea mai mare ţară musulmană din lume, unde majoritatea celor 235 de milioane de locuitori practică un islam moderat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici