- Home
- Externe
- PARIS, (15.11.2015, 19:01)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ATENTATELE din Paris: Cel puţin un bărbat suspectat de "implicare directă" în atacuri, căutat în Europa
Autorităţile căutau duminică în Europa cel puţin încă un suspect, posibil doi, "implicaţi în mod direct" în atacurile de vineri seara de la Paris, iar anchetatorii încercau să stabilească dacă aceştia se aflau printre persoanele arestate în ultimele 48 de ore în Belgia, afirmă doi oficiali francezi.
Urmărește
2692 afișări
ATENTATELE din Paris: Cel puţin un bărbat suspectat de "implicare directă" în atacuri, căutat în Europa
Poliţia franceză a reţinut duminică şapte persoane pentru a le interoga în legătură cu atacurile soldate cu cel puţin 129 de morţi, extinzând, în cadrul anchetei, operaţiuni de căutare de la Marea Egee şi până la periferia Parisului, relatează The Washington Post.
Însă poliţia continua să caute cel puţin încă un participant la atacuri.
Atât oficiali francezi, cât şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a revendicat atacurile, au afirmat iniţial că opt bărbaţi au comis atacurile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Poliţia a anunţat că şapte atacatori au murit - şase dintre ei detonându-şi centurile de explozibili - şi că unul a fost ucis de către poliţişti prin împuşcare.
Cele şapte persoane plasate în arest preventiv duminică sunt rude ale lui Ismaël Omar Mostefaï, un francez în vârstă de 29 de ani, cu cazier, - unul dintre cei şapte atacatori morţi în atacurile de vineri, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din cadrul poliţiei franceze. Mostefaï a fost reţinut în perioada 2004-2010 pentru opt infracţiuni de drept comun, inclusiv pentru conducere fără permis.
În 2010, el a apărut pe radarul serviciilor franceze de informaţii după ce s-a asociat cu islamişti radicali la o moschee lângă Chartres, la aproximativ 100 de kilometri vest de Paris. Mostefaï, originar din Algeria, ar fi călătorit în Siria în iarna lui 2013. "Atunci i-am pierdut urma", a declarat acest oficial.
"Obiectivul este să ne dăm seama ce l-a determinat pe acest bărbat să devină un atacator sinucigaş", a subliniat acest oficial.
Fratele lui Mostefaï, care s-a predat într-un cartier de periferie în sud-estul Parisului, a confirmat pentru AFP că fratele său mai mic a comis infracţiuni în trecut.
Acest bărbat în vârstă de 34 de ani, a cărui identitate nu a fost divulgată, a declarat că a întrerupt orice legătură cu presupusul atacator, în urmă cu mai mulţi ani. Mostefaï s-a întors în Algeria, împreună cu fiica sa, a adăugat el. Bărbatul a declarat că a fost şocat atunci când a aflat că fratele său mai mic a fost implicat în atacuri.
Poliţia a efectuat percheziţii la locuinţele fratelui, dar şi tatălui lui Mostefaï. Echipe ale forţelor franceze de intervenţie au efectuat percheziţii, timp de aproape trei ore, atât la Romilly-sur-Seine, o localitate situată la aproximativ 127 de kilometri est de Paris, cât şi, respectiv, la Bondoufle, o localitate de periferie în sudul Parisului, potrivit postului RTL.
"Ce are acest lucru a face cu noi?", a declarat cu larimi în ochi, pentru AFP, soţia fratelui lui Mostefaï. "Nu am mai vorbit cu el de ani de zile. Sper să fim lăsaţi în pace. Avem o viaţă liniştită aici, iar acest lucru începe să mă îngrijoreze", a adăugat ea.
Oficialul din poliţia franceză citat a declarat că unul dintre atacatori deţinea un paşaport sirian - un document despre care oficiali greci au spus că bărbatul l-a folosit pentru a intra în Europa, în octombrie, pe Insula Leros, la Marea Egee, împreună cu refugiaţi din Orientul Mijlociu.
Sky News a citat ulterior un oficial grec care a declarat că paşaportul este fals şi că presupusul atacator l-a folosit pentru a intra prin Leros.
Anchetatorii căutau, de asemenea, să afle dacă un al doilea atacator ar fi intrat în Europa tot pe ruta refugiaţilor.
Acest lucru provoacă temeri potrivit cărora şi alţi militanţi ar fi putut să folosească aceeaşi rută pentru a intra în Europa ca migranţi.
Ministerul sârb de interne a confirmat dumincă faptul că bărbatul care a sosit în Grecia în octombrie a urmat ruta pe care mii de solicitanţi disperaţi de azil intră în Europa pentru a cere refugiu.
După ce a sosit pe Insula Leros, el a călătorit spre nord, a traversat Macedonia şi a pătruns în Serbia pe 7 octombrie. El a fost înregistrat de autorităţile sârbe, în centrul de la Presevo, la frontieră, unde a depus cerere de azil. Pe numele său nu figurau mandate internaţionale.
"Verificări au confirmat că datele sale se potriveau cu ale persoanei care a fost identificată pe 3 octombrie în Grecia", a anunţat ministerul într-un comunicat. "Nu exista niciun mandat Interpol pe numele acestei persoane", a subliniat ministerul sârb.
Un oficial european de rang înalt a declarat, sub protecţia anonimatului, că numele de pe paşaport era Ahmad Almohammad.
Potrivit datelor de pe paşaport, bărbatul avea vârsta de 25 de ani şi s-a născut la Idleb, în Siria.
Paşaportul a fost găsit la Stade de France, vizat în atacuri în timpul unui meci amical de fotbal Franţa-Germania la care, alături de cei aproximativ 80.000 de spactatori, asista şi preşedintele francez Francois Hollande.
Oficialii nu au stabilit o legătură concludentă între document şi unul dintre cei doi bărbaţi care s-au detonat la stadion.
Însă această posibilă legătură a fost suficientă să declanşeze noi îndemnuri, în unele state din Europa, să se pună capăt afluxului fără precedent de refugiaţi către continent din zone devastate de război în Orientul Mijlciu.
Poliţia franceză a confiscat unul dintre vehiculele folosite în atacurile de vineri, un Seat Leon negru, în care se aflau arme, la Montreuil.
Cel puţin doi dintre cei şapte atacatori ar fi belgieni, inclusiv un adolescent în vârstă de 18 ani care ar fi luptat în Siria, potrivit unui oficial belgian de rang înalt.
Cel puţin zece suspecţi fuseseră arestaţi în Belgia până sâmbătă seara.
Trei dintre cei zece suspecţi au fost opriţi de către poliţia franceză, vineri seara târziu, în apropiere de Cambrai, în timp ce încercau să fugă în Belgia. Poliţia franceză i-a lăsat să treacă, iar bărbaţii au fost arestaţi ulterior la Bruxelles, după alertarea autorităţilor belgiene.
Un oficial belgian a declarat că doi dintre cei şapte atacatori care au murit la Paris sunt cetăţeni francezi care locuiesc la Bruxelles, unul dintre ei în cartierul sărac St. Jans Molenbeek, potrivit AP.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ATENTATELE din Paris: Doi cetăţeni francezi care locuiau în Belgia, printre autorii atacurilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe