ATENTATELE din Paris: Organizatorul Abdelhamid Abaaoud a revenit "la locul crimei" pe 13 noiembrie şi plănuia un atentat sinucigaş în La Défense

Presupusul lider operaţional al atacurilor de la 13 noiembrie a revenit "la locul crimei" în acea seară, în timp ce poliţia intervenea la Bataclan, şi pare că plănuia un atentat sinucigaş în cartierul financiar La Défense pe 18 sau 19 noiembrie, potrivit procurorului Parisului, relatează Reuters.

Urmărește
5867 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din Paris: Organizatorul Abdelhamid Abaaoud a revenit "la locul crimei" pe 13 noiembrie şi plănuia un atentat sinucigaş în La Défense

ATACURILE din Paris: Organizatorul Abdelhamid Abaaoud a revenit "la locul crimei" pe 13 noiembrie şi plănuia un atentat sinucigaş în La Défense

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis miercuri, pe 18 noiembrie, într-un asalt al forţelor de poliţie asupra unui apartament din Saint-Denis, la nord de capitala franceză.

Alte două persoane au fost ucise în timpul acestei intervenţii, şi anume vara lui Abaaoud, Hasna Ait Boulahcen, în vârstă de 26 de ani, şi un presupus complice, care nu a fost identificat încă.

Geolocalizarea liniei telefonice a lui Abedlhamid Abaaoud în seara atacurilor care s-au soldat cu 130 de morţi, "a atestat, între orele (locale) 22.28 (23.28, ora României) şi 0.28 (1.28, ora Românniei), o prezenţă în arondismentele al XII-lea, al XI-lea şi al X-lea şi în apropiere de sala de concerte Bataclan", a declarat marţi François Molins într-o conferinţă de presă.

"Astfel, ne putem gândi că Abdelhamid Abaaoud a revenit la locul crimei (...) în timp ce BRI (Brigada de Cercetare şi Intervenţie) încă intervenea la Bataclan", a adăugat el.

"Elemente în legătură cu care nu pot şi nu vreau să fiu mai precis, care au apărut abia pe 19 noiembrie, sugerează că Abaaoud şi bărbatul găsit lângă el în apartament aveau un plan de atentat care consta în a se detona miercuri, 18 (noiembrie), sau joi, 19 (noiembrie) în (cartierul financiar) La Défense", a continuat procurorul.

Citând surse din cadrul poliţiei şi apropiate dosarului, Reuters scria pe 18 noiembrie că jihadiştii căutaţi la Saint-Denis plănuiau un atentat iminent în cartierul La Défense.

Două centuri de explozivi au fost găsite între ruinele apartamentului. Apartamentul a fost izolat în vederea altor cercetări.

- Doi bărbaţi căutaţi în mod activ

Ancheta, efectuată până acum în perspectiva flagrantullui delict, a fost încredinţată marţi unui număr de şase magistraţi de instrucţie în domeniul luptei împotriva terorismului. Aproximativ 5.339 de procese-verbale au fost întocmite de 11 zile.

Investigaţiile lor vor viza orarul exact al lui Abelhamid Abaaoud începând din seara atacurilor, când este localizat în mai multe rânduri în metroul parizian, şi până cu o zi înainte de asalt, când se duce în apartamentul de pe rue Corbillon, la Saint-Denis.

Înainte să fie luat de vara sa, marţi, pe 17 noiembrie, de pe o stradă din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis) - unde "aştepta ascuns după un tufiş" împreună cu bărbatul neidentificat -, el s-ar fi aflat undeva între La Courneuve şi Aubervilliers, potrivit procurorului.

Ancheta vizează, de asemenea, să identifice toţi presupuşii coautori şi complici ai atacurilor, indiferent că sunt comanditari, executanţi, finanţatori sau logisticieni, a declarat François Molins.

Unul dintre atacatorii sinucigaşi de la Bataclan rămâne să fie identificat, la fel ca şi cel de-al treilea participant la "comandoul teraselor", din care făcea parte Abaaoud. Acest din urmă presupus kamikaze neidentificat ar "putea să fie" atacatorul sinucigaş care s-a detonat în apartamentul din Saint-Denis, potrivit lui François Molins.

Doi bărbaţi sunt căutaţi în mod activ de către poliţiile franceză şi belgiană, şi anume Salah Abdeslam - care a reuşit să se strecoare sâmbătă dimineaţa afară din Franţa cu ajutorul a doi presupuşi complici - şi Mohamed Abrini - un belgian de origine marocană, în vârstă de 30 de ani, filmat alături de Abdeslam într-o staţie de alimentare cu carburanţi din Ressons (Oise) cu două zile înainte de atacuri.

În ceea ce-l priveşte pe Salah Abdeslam, anchetatorii se întreabă în legătură cu un posibil rol al acestuia într-un eventual atentat la care a renunţat în arondismentul al XVIII-lea din Paris.

- Proprietarul apartamentului din Saint-Denis, inculpat

O centură de explozivi găsită luni la Montrouge, la periferia Parisului, în apropiere de locul unde a fost "depistat" telefonul lui Salah Abdeslam de către o antenă, era analizată marţi.

"În acest stadiu, una dintre ipotezele cu care lucrează anchetatorii este că Salah Abdeslam ar fi putut transporta comandoul la Stade de France, lăsa atacatorii sinucigaşi, după care s-ar fi putut duce în arondismentul al XVIII-lea", a declarat François Molins.

"Investigaţiile vor trebui să stabilească dacă o acţiune kamikaze a lui Salah Abdeslam urma să aibă loc în arondismentul al XVIII-lea şi care a fost motivul pentru care nu a fost comisă", a adăugat el.

Implicarea verei lui Abaaoud - care a murit prin asfixiere sub ruine în timpul asaltului - a fost stabilită prin "căutarea locului în care să se replieze acesta din urmă", potrivit procurorului.

"Hasna Ait Boulahcen era perfect la curent cu implicarea vărului ei în atacurile de la 13 noiembrie. Deci, ea a intervenit cu cunoştinţă de cauză", a spus el.

Contactată pe 15 noiembrie printr-o linie telefonică belgiană, ea a fost intermediara între jihadişti şi Jawad Bendaoud, "vânzătorul de somn" care a pus la dispoziţie, contra cost, apartamentul din Saint-Denis.

Jawad Bendaoud - condamnat în cinci rânduri, în 2008, pentru lovituri cauzatoare de moarte - a fost inculpat marţi seara, la finalul celor şase zile cât a fost reţinut, iar Parchetul a solicitat să fie plasat în arest preventiv.

În opinia procurorului François Molins, Bendaoud "nu se putea îndoi (...) de faptul că lua parte în cunoştinţă de cauză la o organizaţie teroristă". El s-a aflat în legătură - înainte şi după atacuri - cu o linie telefonică belgiană "aflată ea însăşi în contact cu o linie folosită de către terorişti", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici