- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atentatele teroriste de la metroul din Moscova arată slăbiciunile geopolitice ale Rusiei
Atentatele teroriste comise luni la metroul din Moscova dezvăluie instabilitatea şi slăbiciunile geopolitice inerente ale Rusiei, precum şi presiunile pe care cecenii le pot exercita asupra Guvernului rus, folosind foarte puţine resurse, comentează agenţia de analiză STRATFOR.
Atentatele teroriste de la metroul din Moscova arată slăbiciunile geopolitice ale Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rusia, ţara cu cea mai întinsă suprafaţă de uscat din lume, cuprinde un teritoriu pe care locuiesc numeroase grupuri etnice distincte. Poate părea contraproductivă încercarea de a controla atât de multe grupuri radical diferite, dar geografia Rusiei şi lipsa unor bariere naturale fac ca ţara să aibă nevoie de crearea unei zone-tampon în jurul capitalei ruse, Moscova, comentează STRATFOR.
Pentru a supravieţui ca mare putere şi pentru a putea gestiona puterea de stat, Rusia trebuie să controleze aceste grupuri, deşi multe dintre ele au culturi, religii, mentalităţi şi aspiraţii diferite. Aceasta este o problemă cu care s-a confruntat fiecare conducător al Rusiei - de la Petru cel Mare, până la Vladimir Putin, potrivit agenţiei americane de analiză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Caucazul de Nord este o regiune foarte dificil de controlat pentru Moscova. Alături de numeroasele etnii şi de religia islamistă practicată în regiune, terenul muntos al Caucazului i-a transformat pe locuitorii săi în adevăraţi luptători. Cel mai cunoscut exemplu este Cecenia, unde Rusia a condus două războaie în anii '90, pentru a împiedica republica să se separe de Federaţia Rusă. Deşi Kremlinul a declarat oficial că al doilea război a fost un succes şi a plasat zeci de mii de trupe în Cecenia, regiunea nu a fost niciodată stabilizată.
De fiecare dată când atacurile cecenilor au vizat capitala, Kremlinul a reacţionat rapid pentru a zdrobi insurgenţa, fie prin acţiuni militare, fie prin tactici de intimidare. Este posibil să existe o reprimare dură a Guvernului, după atacurile recente, dar astfel de răspunsuri duc adesea la gesturi şi mai radicalizate din partea combatanţilor ceceni. Se pune astfel întrebarea dacă atentatele de la metrou au reprezentat atacuri singulare sau ele sunt rezultatul unei campanii mai îndelungate.
În orice caz, problema fundamentală a Rusiei, instabilitatea sa, se va menţine atât timp cât îşi va păstra dimensiunile sale foarte mari şi va continua să includă în graniţele sale grupuri ostile.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46