Atentatorii de la Jakarta, membri ai reţelei Jemaah Islamiyah - VIDEO

Atentatorii sinucigaşi care au comis atacurile de vineri de la Jakarta sunt membri ai reţelei teroriste Jemaah Islamiyah, a anunţat duminică poliţia indoneziană.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Atentatorii de la Jakarta, membri ai reţelei Jemaah Islamiyah - VIDEO

Atentatorii de la Jakarta, membri ai reţelei Jemaah Islamiyah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cadavrul unuia dintre cei doi atacatori a fost identificat, însă autorităţile nu i-au dezvăluit identitatea.

"Unul dintre ei a fost identificat. Nu vă pot dezvălui identitatea sa completă, dar poartă iniţiala N. Iar cel de-al doilea corp este în curs de identificare", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Nanan Soekarna.

Gruparea Jemaah Islamiyah este responsabilă pentru comiterea mai multor atentate sângeroase, printre care se numără cel de la Bali, în octombrie 2002, soldat cu moartea a 202 persoane, inclusiv 88 de australieni.

În august 2003 a fost atacat Hotelul Marriott din Jakarta (12 morţi), iar în 2004 a avut loc un atentat la ambasada Australiei din Jakarta (12 morţi).

Un nou atentat comis la Bali în octombrie 2005, soldat cu 20 de morţi, a fost atribuit tot membrilor Jemaah Islamiyah.

Fondată în 1993 de Abu Bakar Bashir, un cleric musulman indonezian, directorul unei şcoli coranice din Java, şi de Abdullah Sungkar, Jemaah Islamiyah ("Comunitatea Islamică") are ca scop crearea unui stat islamic care să includă Malaysia, Indonezia, Singapore, Brunei, sudul Filipinelor şi sudul Thailandei.

Respectat de majoritatea fundamentaliştilor indonezieni, Bashir a fost găsit vinovat de organizarea atentatelor de la Bali din 2002. Condamnarea liderului JI a fost anulată în decembrie 2006.

Jemaah Islamiyah este suspectată şi de legături cu reţeaua al-Qaida, condusă de Osama ben Laden.

Politia a recuperat un laptop care i-a apartinut probabil unuia dintre cei doi autori ai atentatelor

Laptopul, găsit într-o cameră din hotelul Ritz Carlton, conţine informaţii şi coduri folosite probabil de atacatori pentru a comunica între ei, a precizat Antara.

Atentatele s-au soldat cu moartea a nouă persoane, printre care se numără şi cel puţin doi atacatori, şi rănirea altor peste 50. Conform Departamentului de Stat, printre răniţi se numără şi şase cetăţeni americani.

Autorităţile investighează legăturile dintre atacuri şi Noordin M. Top, bănuit că ar conduce un grup care s-a desprins din Jemaah Islamiyah şi are legături cu reţeaua al-Qaida.

Până în prezent, atentatele de vineri, care au vizat hotelurile Ritz Carlton şi Marriott, nu au fost revendicate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici