„Vreau să spun în mod clar că vom analiza noul guvern austriac prin acţiunile sale şi i-am transmis cancelarului acest lucru. Asta este ceea ce contează şi lucrurile pe care tocmai le-am auzit despre politica europeană mă fac să fiu încrezătoare că putem obţine o cooperare strânsă”, a spus Merkel.
Totuşi, Angela Merkel şi Sebastian Kurz au avut opinii divergente în privinţa chestiunii imigranţilor, iar cancelarul german a transmis că refuzul Austriei de a accepta refugiaţi a fost nepotrivit.
„Când protejarea graniţelor externe eşuează, nu este posibil, din punctul meu de vedere, ca anumite state să spună <
Kurz, cel mai tânăr lider european la doar 31 de ani, consideră că discuţiile privind cotele obligatorii de imigranţi în cadrul UE „au durat prea mult”.
„Sunt convins că soluţiile la problema imigranţilor sunt protejarea frontierelor şi acordarea asistenţei pentru ţările de origine”, a spus cancelarul austriac.
Austria, Ungaria, Polonia şi Cehia au respins cotele obligatorii de imigranţi. În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 32.000 de persoane au fost primite în alte ţări.
La 18 decembrie 2017, Sebastian Kurz a devenit cancelarul Austriei şi cel mai tânăr lider politic ales în Europa, în urma unui acord între Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreaptă) pentru formarea noului guvern de la Viena.