- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Au fost găsite cipuri americane în racheta rusească Iskander K, folosită într-un atac rusesc asupra oraşului Cernigău
Potrivit Bloomberg, într-o rachetă Iskander K rusească folosită de armata rusă într-un atac asupra oraşului Cernigău au fost găsite cipuri produse în Statele Unite ale Americii.
Modulul sistemului de navigaţie SN-99 al rachetei Iskander K a fost descoperit de către un cercetător din cadrul Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Expertiză Criminalistică. Racheta a fost ridicată de lângă teatrul din Cernigău, în urma unui atac rusesc. Aceasta conţinea componente produse de patru companii occidentale.
Se pare că semnele de pe motorul rachetei şi de pe alte componente ale acesteia arătau că a fost produsă nu mai devreme de martie 2023, la un an de când SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni serioase Rusiei tocmai pentru a-i slăbi sectorul dedicat apărării. Aceste sancţiuni au presupus şi interzicerea trimiterii de cipuri occidentale în Rusia, dacă acestea puteau fi folosite în scop militar, indiferent dacă acestea erau produse în China, de exemplu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit cercetătorului ucrainean, „racheta era nouă” şi „avea componente care îi permitea să se conecteze cu satelitul, ceea de înseamnă un singur lucru: era mai letală”. Se pare că una dintre componentele rachetei, care a putut fi recuperată, a fost şi o placă de metal pe care se aflau aceste cipuri şi care demonstrau, prin inscripţiile de pe semiconductoare, că au fost produse de Silicon Laboratories Inc, în Austin, SUA. Acestea ar fi fost produse între jumătatea lunii ianuarie şi începutul lunii martie 2022. Transferul lor către alte ţări prin lanţurile de aprovizionare globale durează luni de zile, ceea ce înseamnă că Rusia le-a cumpărat după ce i-au fost aplicate sancţiuni.
Alte componente ale sistemului de navigaţie descoperite în rachetă erau produse de compania americană Analogue Devices, de o companie germană, Infineon Technologies, şi de compania Integrated Silicon Solution Inc, care este finanţată de o companie chinezească.
De la impunerea sancţiunilor occidentale Rusiei, s-a descoperit că Moscova reuşeşte cumva să evite multe dintre restricţiile privind intrarea în teritoriul rusesc a unor componente cu utilizare duală sau strict militară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO