Autobuzul a stat pe loc timp de peste 60 de ani, la kilometri distanţă de cea mai apropiată autostradă. Locul a devenit celebru în urma morţii unui tânăr de 24 de ani, care avea să devină subiect al best-seller-ului „Into the Wild” / „În sălbăticie” (1996), scris de Jon Krakauer şi ecranizat ulterior cu mare succes.
De atunci, autobuzul a atras o mulţime de vizitatori, dintre care unii au ales să refacă întocmai traseul periculos străbătut de McCandless, prima victimă a locului.
Oficialii locali solicită de mult timp îndepărtarea „obiectivului turistic” care s-a dovedit un mare pericol, provocând numeroase tragedii. Joi, autobuzul a fost ridicat în aer cu ajutorul unui elicopter şi mutat definitiv de autorităţile publice din Alaska.
Potrivit Anchorage Daily News, în perioada 2009-2017, au avut loc 15 operaţiuni de căutare şi salvare din cauza acestui autobuz abandonat. Cel mai recent este cazl unui bărbat de origine braziliană, în vârstă de 26 de ani, care a fost salvat în luna aprilie. Acesta rămăsese blocat şi fără alimente, după ce gheaţa de pe râul Teklanika s-a topit. Alţi cinci turişti italieni au fost salvaţi în februarie.
Dar nu toţi au fost la fel de norocoşi încât să fie salvaţi la timp. În 2019, o femeie de 24 de ani din Belarus a murit în timp ce încerca să traverseze râul. Turista petrecuse două nopţi în autobuz.
„A fost pentru prea mult timp un mare pericol”, a declarat unul dintre cei imlicaţi în operaţiunea de îndepărtare a autobuzului.
Autobuzul construit în anii 1940 fusese iniţial folosit ca adăpost pentru angajaţ,i în timpul unui proiect de construcţie a drumurilor pioniere. Acesta a fost abandonat la finalul lucrărilor, în 1961.
Istoria sa a continuat, însă, devenind o atracţie turistică inexplicabil de atractivă pentru amatorii de senzaţii tari din întreaga lume.
Autobuzul unde McCandless a stat singur mai mult de 100 de zile, până la moarte, apare în cartea de succes „Into the Wild”, tradusă în 30 de limbi.