- Home
- Externe
- (29.01.2023, 14:16)
- Alexandru Stan
SCANDALUL ANULUI? Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice furnizarea directă a cipurilor către Rusia, dar nu pot monitoriza comerţul dintre intermediari
În ciuda sancţiunilor severe, milioane de cipuri olandeze au fost livrate Rusiei de la începutul invaziei Ucrainei până în decembrie 2022.
Urmărește
16748 afișări
(Sursa Foto) Nexperia, Facebook
Microcipurile fabricate de companii olandeze sosesc în Rusia pentru ca regimul putinist să le folosească în fabricarea maşinăriei sale de război pentru a comite crime în Ucraina.
Exporturile se fac prin intermediari. Câteva sute de livrări au ajuns la trei companii ruseşti legate de firme din domeniul apărării. Cipuri "olandeze" au fost, de asemenea, găsite în arme ruseşti, potrivit publicaţiei NOS.
Editorii de investigaţie comună ai NOS şi Nieuwsuur au avut acces la date comerciale, au contactat companiile implicate, cu agenţii guvernamentale, cu experţi şi cercetători şi au avut acces la documente confidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Un grup mic de companii chineze, scrie NOS, reuşesc să pună mâna pe cipuri olandeze şi să le exporte în Rusia lună de lună. Una dintre aceste companii se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru că furnizează material industrial către armata rusă.
În ciuda sancţiunilor din ce în ce mai severe, în ultimele luni nu s-a înregistrat nicio scădere a exporturilor.
Investigaţii anterioare au depistat cipuri NXP şi Nexperia în dronele ruseşti.
De asemenea, o dronă kamikaze iraniană conţinea un cip NXP. Toate aceste arme sunt folosite de Moscova pentru a ucide soldaţii şi civili ucraineni.
Purtătorii de cuvânt subliniază că societăţile respectă regulile privind sancţiunile şi nu fac afaceri cu Rusia. Nici clienţii lor nu au voie să vândă cipuri în Rusia.
Aceştia spun că sunt neputincioşi dacă cipurile, pe care NXP şi Nexperia le produc în fiecare an în întreaga lume în număr de miliarde de unităţi, ajung în Rusia.... prin intermediari.
Nexperia insistă asupra faptului că echipa sa de control al exporturilor foloseşte cele mai recente programe informatice "pentru a monitoriza distribuţia produselor fabricate".
În cazul în care un distribuitor a încălcat sancţiunile, contractul cu acesta este reziliat. Compania nu a vrut să spună dacă acest lucru s-a întâmplat anul trecut.
"Vânzările către terţi nu pot fi întotdeauna monitorizate sau împiedicate de noi", declară reprezentanţii companiei.
Din oferta recentă de cipuri, este imposibil de spus ce proporţie ajunge în echipamentele de război ruseşti şi câte ajung în maşini de spălat, telefoane sau alte produse de consum.
Adevărul este că Moscova are nevoie disperată de astfel de cipuri pentru întreţinerea, repararea şi producţia de arme.
"O serie de componente olandeze sunt esenţiale pentru maşina de război rusă", a comunicat James Byrne, director al echipei de cercetare în domeniul informaţiilor şi analizelor din surse deschise din cadrul think tank-ului britanic Royal United Services Institute.
"Aceste cipuri se găsesc în aproape toate tipurile de drone ale armatei ruse şi în alte arme de înaltă precizie, cum ar fi rachetele de croazieră".
Cipurile NXP au fost găsite în 10 din cele 27 de sisteme de arme ruseşti investigate de RUSI la cererea Ucrainei, a raportat institutul încă din vara anului trecut.
Experţii presupun că fluxul de importuri ruseşti este încă în curs de desfăşurare şi nu există indicii că acesta s-ar fi oprit. Dar nu sunt încă disponibile date comerciale din ianuarie 2023.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe