SCANDALUL ANULUI?   Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice furnizarea directă a cipurilor către Rusia, dar nu pot monitoriza comerţul dintre intermediari

În ciuda sancţiunilor severe, milioane de cipuri olandeze au fost livrate Rusiei de la începutul invaziei Ucrainei până în decembrie 2022.

Urmărește
16748 afișări
Imaginea articolului Au fost găsite drone ruseşti ce conţineau cipuri olandeze Nexperia şi NXP. Producătorii susţin că fac tot posibilul să împiedice furnizarea directă a cipurilor către Rusia, dar nu pot monitoriza comerţul dintre intermediari

(Sursa Foto) Nexperia, Facebook

Microcipurile fabricate de companii olandeze sosesc în Rusia pentru ca regimul putinist să le folosească în fabricarea maşinăriei sale de război pentru a comite crime în Ucraina.

Exporturile se fac prin intermediari. Câteva sute de livrări au ajuns la trei companii ruseşti legate de firme din domeniul apărării. Cipuri "olandeze" au fost, de asemenea, găsite în arme ruseşti, potrivit publicaţiei NOS

Editorii de investigaţie comună ai NOS şi Nieuwsuur au avut acces la date comerciale, au contactat companiile implicate, cu agenţii guvernamentale, cu experţi şi cercetători şi au avut acces la documente confidenţiale.

Un grup mic de companii chineze, scrie NOS,  reuşesc să pună mâna pe cipuri olandeze şi să le exporte în Rusia lună de lună. Una dintre aceste companii se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru că furnizează material industrial către armata rusă.

În ciuda sancţiunilor din ce în ce mai severe, în ultimele luni nu s-a înregistrat nicio scădere a exporturilor.

Investigaţii anterioare au depistat cipuri NXP şi Nexperia în dronele ruseşti.

De asemenea, o dronă kamikaze iraniană conţinea un cip NXP. Toate aceste arme sunt folosite de Moscova pentru a ucide soldaţii şi civili ucraineni.

Purtătorii de cuvânt subliniază că societăţile respectă regulile privind sancţiunile şi nu fac afaceri cu Rusia. Nici clienţii lor nu au voie să vândă cipuri în Rusia.

Aceştia spun că sunt neputincioşi dacă cipurile, pe care NXP şi Nexperia le produc în fiecare an în întreaga lume în număr de miliarde de unităţi, ajung în Rusia.... prin intermediari. 

Nexperia insistă asupra faptului că echipa sa de control al exporturilor foloseşte cele mai recente programe informatice "pentru a monitoriza distribuţia produselor fabricate".

În cazul în care un distribuitor a încălcat sancţiunile, contractul cu acesta este reziliat. Compania nu a vrut să spună dacă acest lucru s-a întâmplat anul trecut.

"Vânzările către terţi nu pot fi întotdeauna monitorizate sau împiedicate de noi", declară reprezentanţii companiei.

Din oferta recentă de cipuri, este imposibil de spus ce proporţie ajunge în echipamentele de război ruseşti şi câte ajung în maşini de spălat, telefoane sau alte produse de consum.

Adevărul este că Moscova are nevoie disperată de astfel de cipuri pentru întreţinerea, repararea şi producţia de arme.

"O serie de componente olandeze sunt esenţiale pentru maşina de război rusă", a comunicat James Byrne, director al echipei de cercetare în domeniul informaţiilor şi analizelor din surse deschise din cadrul think tank-ului britanic Royal United Services Institute.

"Aceste cipuri se găsesc în aproape toate tipurile de drone ale armatei ruse şi în alte arme de înaltă precizie, cum ar fi rachetele de croazieră".

Cipurile NXP au fost găsite în 10 din cele 27 de sisteme de arme ruseşti investigate de RUSI la cererea Ucrainei, a raportat institutul încă din vara anului trecut.

Experţii presupun că fluxul de importuri ruseşti este încă în curs de desfăşurare şi nu există indicii că acesta s-ar fi oprit. Dar nu sunt încă disponibile date comerciale din ianuarie 2023. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici