Aurescu, avocat pentru Republica Moldova: cererea ministrului român

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a cerut luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din statele membre ale UE ca situaţia din Republica Moldova să fie pusă pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Aurescu, avocat pentru Republica Moldova: cererea ministrului român

Aurescu, avocat pentru Republica Moldova: cererea ministrului român

Ministrul Aurescu a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), precum şi la reuniunea comună a miniştrilor
afacerilor externe şi a miniştrilor apărării din statele membre UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, miniştrii de externe europeni au discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, implementarea Planului de Acţiune al UE pentru gestionarea consecinţelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, situaţia din Tunisia şi evoluţiile din Iran.

Înaltul Reprezentant Josep Borrell a prezentat ultimele evoluţii privind Dialogul Belgrad-Priştina.

La discuţii a participat, prin videoconferinţă, şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat consecinţele multiple ale crizei securitare declanşate de Federaţia Rusă, acestea având impact dincolo de graniţele Ucrainei. În acest context, a atras atenţia inclusiv asupra acţiunilor ruse destabilizatoare îndreptate împotriva autorităţilor pro-europene de la Chişinău.

El a exprimat sprijinul pentru continuarea eforturilor colective ale UE de susţinere a Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de muniţie, prin noile măsuri propuse de Înaltul Reprezentant Josep Borrell. De asemenea, a accentuat necesitatea continuării izolării Rusiei la nivel internaţional, precum şi a menţinerii presiunii asupra Rusiei prin consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei şi Belarusului.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la ultimele evoluţii de la Chişinău, în mod particular în ceea ce priveşte recentele acţiuni de destabilizare şi ultimele proteste organizate cu implicarea şi sprijinul Rusiei.

„Astfel, şeful diplomaţiei române a subliniat nevoia de a spori asistenţa UE pentru consolidarea rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova şi sprijinul general pentru avansarea procesului de
aderare, dar şi importanţa stabilirii rapide a misiunii civile UE în domeniul securităţii interne în Republica Moldova conform calendarului. De asemenea a evidenţiat necesitatea creării unui nou regim de sancţiuni, propunere lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din februarie 2023, care să vizeze persoanele responsabile de acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, subliniind că România lucrează deja la acest aspect. Miniştrii de externe europeni au exprimat susţinere pentru crearea rapidă a acestui regim de sancţiuni propus de ministrul Aurescu. Ministrul Bogdan Aurescu a propus ca situaţia din Republica Moldova să fie inclusă pe agenda unei viitoare reuniuni a CAE, cât mai rapid”, a transmis MAE.

În cadrul reuniunii comune a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor apărării din statele membre UE, oficialii europeni au evaluat implementarea Busolei Strategice la un an de la adoptare şi au discutat despre noile măsuri ale UE de asistenţă pentru Ucraina, vizând furnizarea rapidă de muniţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici