- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (23.02.2015, 13:05)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu, către omologul britanic: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-şi regretul profund faţă de reluarea unor "clişee incorecte" prin modul "distorsionat şi părtinitor" în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.
Urmărește
343 afișări
Aurescu, către omologul britanic: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4 (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat MAE remis agenţiei MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat o scrisoare omologului britanic, Philip Hammond, cu privire la problema imaginii şi modului de percepţie de către publicul britanic a românilor din Marea Britanie, în continuarea discuţiilor pe această temă purtate cu ocazia vizitei înaltului oficial britanic din luna ianuarie, de la Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Bogdan Aurescu şi-a exprimat "regretul profund faţă de reluarea aceloraşi clişee incorecte prin modul distorsionat şi părtinitor în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie de către televiziunea britanică privată Channel 4, pe baza portretizării unor cazuri care nu sunt reprezentative la nivelul întregii comunităţi".
Scrisoarea atrage atenţia asupra faptului că tipul acesta de reportaje poate afecta "în mod negativ şi absolut nedrept imaginea comunităţii româneşti din Marea Britanie".
Ministrul Afacerilor Externe a menţionat, totodată, că, deşi subiectul referitor la comunitatea română din Marea Britanie în contextul liberalizării pieţei muncii a fost prezentat în mod negativ de către mass media britanică, datele statistice guvernamentale au arătat contrariul şi au demonstrat lipsa de fundament real a unor astfel de campanii de presă.
Conform MAE, comunitatea românească este bine integrată în societatea britanică, în scrisoare arătându-se că o proporţie considerabilă sunt specialişti în diverse domenii, inclusiv în domeniul medical, IT, artă sau comerţ, foarte mulţi având propriile afaceri şi aducând o contribuţie consistentă la prosperitatea societăţii britanice, la care se adaugă cei aproape 7.000 de studenţi din universităţile din Marea Britanie.
Bogdan Aurescu propune ca autorităţile române şi britanice să lucreze împreună pentru a pune capăt "acestei campanii de presă nedrepte şi nejustificate la adresa românilor şi a corecta astfel discrepanţa existentă între realitate şi imaginea proiectată despre aceasta".
În acest sens, şi ţinând cont şi de reacţiile generate de difuzarea de către televiziunea Channel 4 a serialului "The Romanians Are Coming", ministrul de Externe a propus stabilirea unui grup de lucru la nivelul autorităţilor competente dintre cele două ţări, care să identifice mijloacele adecvate de a corecta aceste stereotipuri negative la adresa românilor din Marea Britanie.
Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii"), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezintă poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele apărute în presă în legătură cu imigraţia.
Personajul narator al primului episod al documentarului "The Romanians Are Coming" ("Vin românii"), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4 este un rom român, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relatează The Independent, în ediţia electronică.
"Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane".
Numeroşi români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimând solidaritate cu manifestanţii.
Românii s-au adunat începând cu ora 15.00 (17.00, ora României) în faţa postului de televiziune Channel 4, pe strada Horseferry, în centrul Londrei.
"Protestăm faţă de modul în care Channel 4 a decis să trateze problema imigraţiei românilor. Considerăm că abordarea din documentarul 'Vin Românii' este nedreaptă faţă de cetăţenii români care muncesc şi studiază în Marea Britanie", au afirmat organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.
Premierul Victor Ponta a exprimat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestanţii români din Londra. "Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere faţă de abordarea tendenţioasă a Channel 4 faţă de cetăţenii noştri", a transmis Ponta, duminică după-amiază, în mesajul care îi este adresat şi premierului Marii Britanii, David Cameron.
Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, i-a trimis, pe 13 februarie, producătorului Katie Buchanan o scrisoare în care se arată "surprins şi extrem de dezamăgit" de modul în care comunitatea românească din Marea Britanie este prezentantă în trailerul acestui documentar.
Jinga apreciază că imaginile şi fotografiile care promovează acest documentar reflectă "o percepţie distorsionată şi părtinitoare" asupra românilor din Regat şi nu prezintă realitatea socială a acestei comunităţi.
Diplomatul consideră că documentarul prezintă "doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească", fapt "incorect şi extrem de discriminatoriu".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Numeroşi români au protestat la Londra faţă de documentarul Channel 4. Ponta exprimă solidaritate
Citește și: Ministerul Afacerilor Externe: Primul episod din documentarul Channel 4, nereprezentativ pentru comunitatea românească
Citește și: Ambasadorul României la Londra: Sunt surprins şi dezamăgit de modul în care sunt prezentaţi românii în documentarul Channel 4
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia