- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Frontiera externă a României e mai sigură decât frontierele externe ale altor state Schengen
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, joi, că starea frontierei externe a României este în momentul de faţă mai sigură decât multe alte frontiere externe ale unor state care sunt membre în spaţiul Schengen, el apreciind că decizia de respingere a României este incorectă.
Aurescu: Frontiera externă a României e mai sigură decât frontierele externe ale altor state Schengen (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)
"Cine verifică starea frontierei externe a României va putea spune, va putea depune mărturie că, în momentul de faţă, este mai sigură decât multe alte frontiere externe ale unor state care sunt membre UE, care sunt membre în spaţiul Schengen", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.
El a spus că decizia de a respinge aderarea României la Schengen este incorectă.
"Nu ştiu dacă este corect faptul că MCV a fost un preţ de plătit pentru aderarea României la UE sau pentru decizia de închidere a capitolelor de negociere, pentru intrarea în vigoare a Tratatului de aderare. Dar pot să vă spun cu certitudine că, de data aceasta, în cazul Schengen, chiar ne-am făcut temele în modul cel mai strict cu putinţă", a menţionat Aurescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a apreciat că tocmai din acest motiv "este cu atât mai nedreaptă această decizie pe care unele state au luat-o din punct de vedere politic".
"Tocmai atunci când ţi-ai făcut temele cu cea mai mare stricteţe esti blocat în contul unor amintiri trecute sau al unor experienţe negative din partea altor state sau chiar a României, dar în cazuri care au trecut demult în spate, în timp. Este incorect din acest punct de vedere, pentru că ar trebui dimpotrivă ca efortul constant, temeinic şi care a fost făcut cu foarte multă stricteţe de către instituţiile implicate în acest efort ar trebui marcat, răsplătit", a spus Aurescu.
Secretarul de stat a adăugat că, în acelaşi timp, este transmis un exemplu negativ altor state candidate, "un mesaj de tipul «Orice aţi face, chiar dacă vă faceţi cu stricteţe temele, intervine un criteriu de arbitraj politic care nu este cuantificabil şi care introduce un arbitrariu în ceea ce priveşte imaginea UE ca set de valori şi reguli ce trebuie aplicate cu stricteţe»".
"Rămâne în continuare pe masă întregul set de eforturi diplomatice pentru a demonstra Olandei că efortul nostru merită răsplătit printr-un răspuns pozitiv", a mai spus Aurescu, reamintind că "aderarea creează mai degrabă răspunderi şi obligaţii pentru România decât drepturi".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO