Australia a prezentat proiectul de lege pentru interzicerea reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani

Guvernul de centru-stânga al Australiei a prezentat joi în parlament un proiect de lege care vizează interzicerea reţelelor de socializare pentru copiii sub 16 ani, scrie Reuters.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Australia a prezentat proiectul de lege pentru interzicerea reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani

Australia a prezentat proiectul de lege pentru interzicerea reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani

Pe lângă interzicerea reţelelor de socializare pentru copiii sub 16 ani, Guvernul din Australia şi a propus amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 de milioane de dolari) pentru platformele de socializare pentru înălcări sistemice.

Australia intenţionează să testeze un sistem de verificare a vârstei, care ar putea include date biometrice sau identificare guvernamentală, pentru a impune o limită de vârstă pentru reţelele sociale, unele dintre cele mai stricte controale impuse de o ţară până în prezent.

Propunerile reprezintă cea mai ridicată limită de vârstă stabilită de orice ţară şi nu ar avea nicio excepţie pentru consimţământul părinţilor şi nicio excepţie pentru conturile preexistente.

„Aceasta este o reformă istorică. Ştim că unii copii vor găsi soluţii ocolitoare, dar trimitem un mesaj companiilor de social media să facă curăţenie”, a afirmat prim-ministrul Anthony Albanese.

Partidul Liberal, aflat în opoziţie, intenţionează să sprijine proiectul de lege, deşi independenţii şi Partidul Verde au cerut mai multe detalii cu privire la legea propusă, care ar avea un impact asupra Meta, Instagram şi Facebook, TikTok, X şi Snapchat.

Dar Albanese a spus că copiii vor avea acces la mesagerie, jocuri online şi servicii legate de sănătate şi educaţie, cum ar fi platforma de sprijin pentru sănătatea mintală a tinerilor Headspace şi Alphabet, Google Classroom şi YouTube.

Guvernul laburist condus de Albanese a susţinut că utilizarea excesivă a reţelelor sociale prezintă riscuri pentru sănătatea fizică şi mintală a copiilor, în special riscuri pentru fete din cauza reprezentărilor dăunătoare ale imaginii corporale şi a conţinutului misogin care vizează băieţii.

Mai multe ţări au promis deja să limiteze utilizarea reţelelor sociale de către copii prin intermediul legislaţiei, însă politica Australiei este una dintre cele mai stricte.

Şi Franţa a adoptat o măsură similară, dar mai blândă

Anul trecut, Franţa a propus interzicerea reţelelor sociale pentru persoanele sub 15 ani, însă utilizatorii au putut evita interdicţia cu acordul părinţilor. De zeci de ani, Statele Unite cer companiilor de tehnologie să ceară acordul părinţilor pentru a accesa datele copiilor sub 13 ani.

„Pentru prea mulţi tineri australieni, social media poate fi dăunătoare. Aproape două treimi dintre australienii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani au vizionat online conţinut extrem de dăunător, inclusiv abuz de droguri, sinucidere sau automutilare”, a declarat joi ministrul Comunicaţiilor, Michelle Rowland, în parlament.

Legea ar obliga platformele de social media, şi nu părinţii sau tinerii, să ia măsuri rezonabile pentru a se asigura că sunt puse în aplicare protecţiile de verificare a vârstei.

Legea propusă va conţine dispoziţii solide privind confidenţialitatea, inclusiv obligaţia platformelor de a distruge orice informaţii colectate pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor, a declarat Rowland.

„Social media are o responsabilitate socială ... de aceea facem schimbări majore pentru a responsabiliza platformele pentru siguranţa utilizatorilor”, a declarat Rowland.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici