Legile creează primul preţ al carbonului din Australia de când un fost guvern laburist a creat o taxă pe carbon în 2012. Un guvern conservator a abrogat acea taxă în 2014 şi de atunci a respins orice politică climatică care ar face poluatorii să plătească.
Proiectele de lege au fost adoptate joi de Senat cu un vot de 32 la 26, cu senatorii laburişti susţinuţi de partidul minor Verzilor şi de legislatori nealiniaţi.
Verzii, care reprezintă 11 senatori, au început negocierile cu laburiştii cerând să nu fie permise noi proiecte de extracţie a cărbunelui şi gazului. Dar Verzii sunt mulţumiţi că un acord pentru limitarea strictă a emisiilor ar însemna că jumătate din cele 116 noi proiecte de cărbune şi gaze propuse în Australia nu vor merge mai departe.
Partidul Liberal şi Partidul Naţionalilor, care au format guvernul de coaliţie conservator care a fost votat demis în 2022, după aproape un deceniu la putere, s-au opus legislaţiei.
Purtătorul de cuvânt al opoziţiei pentru schimbările climatice şi energie, Ted O'Brien, a declarat că limitarea emisiilor ar conduce investiţiile industriale australiene în străinătate în China şi India, în timp ce creşte costurile pentru australieni.
„Aceasta este o taxă care va duce la creşterea preţurilor în mijlocul unei crize a costului vieţii în care fiecare gospodărie din această ţară simte durerea creşterii preţurilor”, a spus O'Brien Parlamentului, referindu-se la o inflaţie neobişnuit de ridicată şi la ratele dobânzilor. in Australia.
Guvernul susţine că, fără mecanism, Australia şi-ar reduce emisiile doar cu 35% până la sfârşitul deceniului.
Emisiile nu vor putea depăşi nivelul actual de poluare al Australiei de 140 de milioane de tone metrice pe an, iar acest plafon va scădea în timp. Marii poluatori ar putea să cumpere credite de carbon pentru a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor, dar poluatorii care folosesc credite de carbon pentru a obţine mai mult de 30% din reducerea lor ar trebui să explice de ce nu au făcut mai mult pentru a-şi reduce propriile emisii.
Reformele ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Australiei cu 205 milioane de tone metrice până în 2030, echivalent cu scoaterea de pe drum a două treimi din maşinile Australiei în acelaşi timp, a spus guvernul.
Partidele conservatoare au creat Mecanismul de salvgardare când au fost la putere în 2016. Dar limitele de emisie au fost atât de mari încât cei 215 de poluatori majori, care reprezintă aproape 30% din emisiile Australiei, au putut să-şi crească emisiile cu 4%.
Potrivit
abcnews, premierul Anthony Albanese a declarat că partidul său a fost votat la putere la alegerile din 2022 pentru a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice.
„Astăzi este un pas mare către răsplătirea acestei credinţe”, a spus Albanese Parlamentului. „Adoptarea acestei legislaţii a pus Australia pe o cale realistă către zero emisii nete până în 2050 şi o reducere cu 43% până în 2030.”
Guvernul anterior şi-a stabilit un obiectiv mai puţin ambiţios de a reduce emisiile Australiei cu 26% până la 28% sub nivelurile din 2005 până în 2030.
Climate Council, un important comunicator privind clima, a descris reformele ca fiind prima legislaţie australiană dintr-un deceniu care ar reglementa poluarea cu gaze cu efect de seră.
Asociaţia australiană de producţie şi explorare a petrolului, care reprezintă producătorii de petrol şi gaze, a declarat că reformele îngreunează utilizarea gazului pentru a trece Australia de la cărbunele mai dăunător şi pentru a oferi o rezervă de încredere pentru energia regenerabilă.
Camera Reprezentanţilor a adoptat amendamentele Senatului cu 89 de voturi la 50 mai târziu, astăzi. Casa a adoptat luni proiectul iniţial al legii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.