Australia impune giganţilor tech să plătească pentru ştiri: Meta şi TikTok, vizate de o nouă taxă
Guvernul australian a găsit o soluţie ingenioasă pentru a se asigura că giganţii tehnologici plătesc pentru ştirile locale: o taxă specială care poate fi evitată doar dacă platformele încheie acorduri directe cu editurile de presă.
Australia impune giganţilor tech să plătească pentru ştiri: Meta şi TikTok, vizate de o nouă taxă
Decizia vine ca răspuns la anunţul făcut în martie de Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram), care a declarat că nu va mai finanţa ştirile australiene prin acorduri cu editorii. Noua măsură, numită „stimulentul de negociere a ştirilor", va afecta toate platformele digitale care au venituri de peste 250 de milioane de dolari în Australia.
Sistemul funcţionează astfel: guvernul va impune o taxă mai mare decât suma pe care companiile ar plăti-o direct editorilor. În acest fel, platformele sunt încurajate să încheie acorduri cu companiile de presă în loc să plătească taxa către stat. Măsura va intra în vigoare retroactiv de la 1 ianuarie 2025.
Michelle Rowland, ministrul comunicaţiilor din Australia, subliniază că această măsură este esenţială pentru menţinerea unui sector media divers şi sănătos, vital pentru democraţia australiană.
Codul de negociere pentru mass-media, introdus în 2021, a adus deja rezultate semnificative - Meta şi Google au investit aproximativ 200 de milioane de dolari în presa australiană. Noua măsură vine să consolideze acest cod şi să elimine posibilităţile prin care platformele digitale ar putea evita plăţile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
Există totuşi o îngrijorare: deşi suma totală care ajunge la presă nu va scădea, există riscul ca editorii mai mici să fie dezavantajaţi dacă platformele aleg să încheie acorduri doar cu marile companii media.
În octombrie, o comisie parlamentară australiană recomandase deja crearea unei „taxe pe platformele digitale" pentru finanţarea jurnalismului de interes public, criticând în special decizia Meta de a nu-şi reînnoi contractele cu presa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO