Australia reia căutările avionului Boeing 777 dispărut

Căutările subacvatice au fost reluate joi în Oceanul Indian, într-o nouă încercare de a descoperi avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care a dispărut fără urme din 8 martie, la puţin timp după decolarea din Kuala Lumpur, având la bord 239 de persoane.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Australia reia căutările avionului Boeing 777 dispărut

Australia reia căutările avionului Boeing 777 dispărut (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Australia conduce operaţiunile de căutare în apele din sudul Oceanului Indian, cu ajutorul robotului submarin american Bluefin-21, în aşteptarea unor echipamente suplimentare.

"Vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 a fost trimis joi dimineaţă, în jurul orei 02.00", a anunţat Centrul de coordonare (JACC), care conduce căutările zborului MH370 la Perth. Robotul, capabil să se scufunde până la o adâncime de 4.500 de metri, a fost adus la suprafaţă săptămâna trecută, după ce a avut probleme la sistemul de comunicaţii.

Un senzor şi balize au detectat luna trecută ultrasunete provenind probabil de la cutiile negre ale avionului Boeing 777. Aceste emisii au încetat, probabil din cauza epuizării bateriilor acestor dispozitive şi niciun alt nou element nu a permis precizarea zonei de căutare.

"Timp de o săptămână, Bluefin-21 va căuta în imediata apropiere a semnalelor acustice, detectate la începutul lunii aprilie de senzor",a precizat JACC.

Nava australiană care transportă Bluefin-21, Ocean Shield, ar trebui să părăsească zona de căutare la 28 mai, cu robotul a cărui misiune se va încheia în acel moment.

Zborul MH370, care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut la 8 martie, la puţin timp de la decolare din capitala Malaysiei, schimbându-şi spre sud direcţia de zbor. Analiza datelor radar şi din satelit situează locul posibilei prăbuşiri în sudul Oceanului Indian, la mai mult de 1.000 de kilometri de coasta de vest a Australiei.

Nava ştiinţifică din China, Zhu Kezhen, a părăsit miercuri portul australian Fremantle pentru a începe cartografierea fundului mării, înaintea desfăşurării echipamentelor de cercetare în zonă.

În paralel, experţi internaţionali reexaminează datele furnizate de satelit şi radare, pentru a stabili, pe cât va fi posibil, traiectoria zborului MH370 şi punctul de impact în ocean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici