Australia se va retrage din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât prevăzuse
Australia îşi va retrage majoritatea militarilor săi din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât calendarul fixat de NATO pentru plecarea forţelor coaliţiei internaţionale, a anunţat marţi premierul australian Julia Gillard.
Australia se va retrage din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât prevăzuse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După moartea a 32 de militari din 2001, Australia a asigurat în numeroase reprize că va respecta calendarul de retragere complet fixat de NATO pentru sfârşitul lui 2014 şi îşi va menţine cei 1.500 de militari în ţară până la această dată.
Gillard va detalia intenţiile australiene la summitul NATO de la Chicago luna viitoare.
"De acum am încredere în faptul că (summitul de la) Chicago va recunoaşte jumătatea lui 2013 ca pe un punct de reper în strategia internaţională" în Afganistan, a declarat ea într-un discurs la Institutul australian de politică strategică la Sydney.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
UE plănuieşte interzicerea „chimicalelor veşnice” în produse de consum
-
Donald Trump revine la Casa Albă: inaugurarea care va promite un mandat plin de provocări şi speranţe
-
Românii din Diaspora se pot înscrie să voteze la o secţie din străinătate sau prin corespondenţă
Această perioadă este "un punct de reper crucial pentru forţele internaţionale care vor putea trece la un rol de susţinere în Afganistan", a declarat ea.
Retragerea va începe imediat ce preşedintele afgan Hamid Karzai va da undă verde pentru transferul de securitate către forţele naţionale în provincia Uruzgan (sud), unde staţionează majoritatea soldaţilor australienie, a precizat ea.
Decizia preşedintelui Karzai este aşteptată "în lunile următoare". Retragerea ar urma să dureze între 12 şi 18 luni, potrivit lui Gillard.
Forţa NATO în Afganistan (ISAF), prezentă în ţară de la sfârşitul lui 2001, trebuie să transfere responsabilitatea securităţii autorităţilor naţionale înainte de plecarea trupelor străine din ţară, la sfârşitul lui 2014.
Această retragere este calificată drept prematură de numeroşi observatori din cauza lipsei de pregătire a forţelor de securitate afgane.
În pofida prezenţei a 130.000 de militari din cadrul ISAF, care ajută 352.000 de militari şi poliţişti afgani, Kabulul nu a reuşit să învingă insurecţia talibanilor. Atacurile au fost reluate de la sfârşitul iernii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO