Austria, centrul spionilor ruşi din Europa. Baza de date Schengen, folosită de Rusia pentru a spiona disidenţi, iar cu ajutorul unor oficiali de la Viena erau puse la cale spargeri şi asasinate

  • Directorul fugar al Wirecard, Jan Marsalek, s-a folosit de oficiali compromişi din serviciile de informaţii din Viena pentru a spiona cetăţeni europeni, inclusiv prin baza de date Schengen, şi pentru a plănui spargeri şi asasinate de către echipe ruseşti de elită, informează Financial Times.
  • De asemenea, Marsalek a obţinut o maşină de criptografie de ultimă generaţie a unui guvern NATO şi a transmis Moscovei informaţii din telefoane furate de la înalţi funcţionari publici austrieci.
  • Viena este unul dintre principalele centre de spionaj din Europa.
Urmărește
10983 afișări
Imaginea articolului Austria, centrul spionilor ruşi din Europa. Baza de date Schengen, folosită de Rusia pentru a spiona disidenţi, iar cu ajutorul unor oficiali de la Viena erau puse la cale spargeri şi asasinate

Acuzaţiile, bazate pe noi dovezi obţinute de serviciile secrete britanice, sunt cuprinse într-un mandat de arestare emis de poliţia austriacă pe numele unui fost oficial al poliţiei şi al serviciilor secrete austriece, Egisto Ott. Acesta a fost reţinut vinerea trecută, iar o copie a mandatului a fost consultată de Financial Times.

Acestea reprezintă cele mai ample acuzaţii oficiale de până acum, potrivit cărora Marsalek, în vârstă de 44 de ani, nu numai că a fost compromis de Rusia, dar este posibil să fi fost unul dintre cele mai puternice active pe care le-au avut serviciile secrete ale Kremlinui în Europa, folosindu-se de poziţia sa de director de operaţiuni la vârful unei companii cotate la bursa Dax, care aproape a preluat Deutsche Bank, pentru a facilita operaţiuni clandestine violente pe întregul continent şi în Africa.

Mandatul de 86 de pagini arată că Marsalek l-a însărcinat pe Ott şi pe un alt înalt oficial de securitate, Martin Weiss, şeful operaţiunilor de informaţii austriece, să faciliteze munca sub acoperire pentru Serviciul de Informaţii al Armatei Ruse (GRU) şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) pe teritoriul european pe o perioadă de cel puţin cinci ani începând cu 2017. De atunci, Weiss a fugit din Austria şi locuieşte în prezent în Dubai.

Legăturile obscure ale lui Marsalek cu Rusia şi suspiciunile a trei agenţii de informaţii europene că ar fi fost spion rus au fost dezvăluite pentru prima dată de FT în 2020, la scurt timp după prăbuşirea Wirecard.

Alte detalii despre legăturile lui Marsalek cu Moscova, unde locuieşte acum, după ce a fugit din Europa cu ajutorul reţelei sale austriece, au apărut în ultimii ani, pe măsură ce anchetatorii şi jurnaliştii au cercetat compania Wirecard.

Luna trecută, un raport al mai multor publicaţii din Germania şi Austria a arătat că Marsalek a fost recrutat încă din 2014 de către agenţi ai Kremlinului.

Mandatul împotriva lui Ott conţine informaţii noi şi semnificative şi indică faptul că Austria, o ţară cu legături profunde cu Moscova, cu legi permisive privind spionajul şi cu oameni politici afectaţi de corupţie şi scandaluri în ultimii ani, s-a aflat în centrul reţelei lui Marsalek.

Ce arată informaţii furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie

Ott şi-a folosit autorizaţia de securitate pentru a solicita informaţii confidenţiale de la alte autorităţi poliţieneşti europene, inclusiv cele din Marea Britanie şi Italia, despre persoane pe care guvernul rus era interesat să le urmărească. Ott a folosit, de asemenea, Sistemul de Informaţii Schengen pentru a urmări mişcările persoanelor. Printre aceste persoane se numărau disidenţi ruşi, precum şi agenţi ai Rusiei.

Ott a pregătit o analiză a "lecţiilor învăţate" pentru serviciile de informaţii ruseşti, în urma asasinării de către GRU a unui disident cecen în centrul Berlinului în august 2019. Ott s-a folosit de cunoştinţele sale despre practicile poliţiei şi ale schimbului de informaţii pentru a sugera modalităţi prin care agenţii ruşi ar putea evita capturarea sau detectarea pentru viitoarele asasinate în Europa.

Ott i-a furnizat informaţii lui Marsalek cu privire la adresa şi aranjamentele de securitate ale lui Christo Grozev, un jurnalist de investigaţie aflat în Viena care a dezvăluit tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal de către Rusia şi alte operaţiuni ale GRU. Marsalek a folosit aceste informaţii pentru a coordona o echipă de elită formată din agenţi FSB care au pătruns în apartamentul lui Grozev şi au furat un laptop şi stick-uri USB. Grozev a părăsit Viena în 2023, după ce a fost informat de către autorităţile de informaţii că Rusia ar putea pune la cale un atentat la viaţa sa.

Ott l-a ajutat pe Marsalek să trimită ilegal la Moscova un computer SINA furat. Nu este clar cum a obţinut Marsalek computerul. Asemănător unei maşini enigma moderne, dispozitivul asemănător unui laptop este unul dintre cele mai avansate instrumente criptografice folosite de guvernele occidentale pentru a transmite informaţii clasificate. Calculatorul SINA a fost trimis la "Lubyanka", a scris Marsalek într-un mesaj text, făcând referire la sediul FSB.

Ott i-a dat lui Marsalek conţinutul complet al telefoanelor mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv şeful ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliţie şi de informaţii austriece.

Austria, centru pentru spionii ruşi

Ministrul austriac al Justiţiei, Alma Zadić de la Partidul Verzilor, a promis joi că va revizui urgent legislaţia austriacă privind spionajul ca răspuns la aceste dezvăluiri.

Cu toate acestea, dezbaterea privind modificarea legilor austriece privind spionajul, care permit agenţilor străini să opereze în libertate în ţară, cu condiţia ca aceştia să nu spioneze statul austriac, se prelungeşte deja de luni de zile, fără a fi propus un proiect de lee, în ciuda presiunii tot mai mari din partea aliaţilor şi a politicienilor din opoziţie.

Ca urmare, Viena este unul dintre principalele centre de spionaj din Europa. O treime din cei 180 de diplomaţi ruşi acreditaţi care se află acolo sunt agenţi de informaţii sub acoperire, cred oficialii occidentali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici