Austria consideră "de neconceput" extrădarea în Serbia a unui fost general bosniac

Austria consideră că este "de neconceput" ca fostul general al armatei bosniace Jovan Divjak să fie extrădat în Serbia, a anunţat ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, citat de AFP.

Urmărește
14 afișări

"Potrivit experţilor noştri în drept internaţional, o extrădare către Serbia a lui Jovan Divjak este de neconceput", a declarat el într-un interviu care a apărut în ediţia de luni a cotidianului austriac Kurier.

Jovan Divjak, o figură cheie a apărării oraşului Sarajevo în timpul asediului condus de armata sârbă (1992-1995), este acuzat de justiţia sârbă de "crime de război". El a fost arestat la 3 martie pe aeroportul din Viena, unde făcuse escală pentru a merge în Bologna, Italia, pentru a participa la o reuniune umanitară.

Potrivit presei bosniace, generalul este suspectat de Serbia că a fost implicat într-un atac, în mai 1992, la Sarajevo, împotriva unei coloane a fostei armate iugoslave (JNA) ce se retrăgea din capitala bosniacă, soldat cu 18 morţi.

El ar putea rămâne în detenţie mai multe săptămâni, până când Austria va obţine de la Serbia documente pentru extrădarea sa şi le va analiza în detaliu, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Korneuburg, Friedrich Köhl.

Jovan Divjak, care va împlini 74 de ani la 11 martie, este un sârb care a luptat în armata bosniacă (în mare parte musulmană) în timpul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995). El este considerat un "trădător" de sârbii naţionalişti, pentru că s-a alăturat, în pofida originilor sale, armatei bosniace în timpul asediului oraşului Sarajevo, şi "suspect" de nucleul dur al taberei musulmane.

Foarte popular în Bosnia, unde este supranumit "Unchiul Jovo", el conduce în prezent o asociaţie, "Educaţia construieşte Bosnia Herţegovina", care acordă burse de studiu celor rămaşi orfani în urma războiului, indiferent de comunitate, precum şi copiilor aflaţi în dificultate din rândul comunităţii rome.

Într-un caz similar, un fost membru al preşedinţiei bosniace, Ejup Ganici, suspectat în acelaşi dosar de către justiţia sârbă, a fost arestat în martie 2010 pe aeroportul londonez Heathrow. Dar, justiţia britanică a respins o cerere de extrădare înaintată de Serbia, apreciind că este vorba despre o procedură motivată politic, iar Ejup Ganici a revenit la Sarajevo în iulie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici