Austria îşi menţine veto-ul în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen: Este un "semnal de alarmă" pentru Bruxelles

Austria îşi va menţine dreptul de veto în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen până când Viena va constata o "scădere susţinută" a numărului de solicitanţi de azil, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg într-un interviu.

Urmărește
11949 afișări
Imaginea articolului Austria îşi menţine veto-ul în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen: Este un "semnal de alarmă" pentru Bruxelles

Cererile de azil în Austria (fără a include ucrainenii) aproape s-au triplat anul trecut, ajungând la aproximativ 110.000 - cea mai mare rată pe cap de locuitor din UE - ceea ce a determinat guvernul să blocheze extinderea spaţiului Schengen în decembrie, informează POLITICO.

"Ceea ce este important pentru noi, ca să fim foarte sinceri, este ca cifrele să scadă şi trebuie să existe o scădere susţinută", a declarat Schallenberg, calificând veto-ul drept un "semnal de alarmă" pentru Bruxelles. "Trebuie să înţelegem că, atunci când vedem peste 100.000 de cereri de azil la fiecare 12 luni, este dificil pentru noi, ca Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să se deruleze".

Schallenberg a refuzat să definească un termen pentru momentul în care Viena ar putea ridica veto-ul asupra extinderii Schengen, dar, în condiţiile în care sosirile de refugiaţi continuă să crească, o rezolvare a impasului privind Schengen pare să nu fie rezolvat pe termen scurt.

Schallenberg a declarat că guvernul său a fost încurajat de "planul de acţiune" al UE pentru a înăspri controalele la frontieră şi a accelera procedurile de azil, dar că trebuie să vadă mult mai multe progrese. 

"Ca ţară aflată în inima Europei, Austria este un mare beneficiar al spaţiului Schengen şi dorim ca acesta să funcţioneze", a spus el.  

Principalul motiv pentru care Austria are atât de mulţi refugiaţi este faptul că alte ţări ale UE aflate de-a lungul aşa-numitei rute balcanice, în special Ungaria, refuză să înregistreze majoritatea solicitanţilor de azil, un pas care, conform normelor UE, ar permite Vienei să îi trimită înapoi în ţara respectivă după ce au ajuns în Austria.

Conform aşa-numitei reguli de la Dublin, ţara în care un refugiat intră în UE şi este înregistrat este responsabilă pentru gestionarea cazului persoanei respective.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici