Prima pagină » Știri externe » Austria vrea să repatrieze 50.000 de azilanţi în următorii trei ani

Austria vrea să repatrieze 50.000 de azilanţi în următorii trei ani

Ministerul austriac de Interne a anunţat că intenţionează să repatrieze 50.000 de solicitanţi de azil în următorii trei ani, în cadrul unui plan care include stimulente financiare şi o extindere a listei ţărilor considerate sigure, relatează Deutsche Welle (DW) în pagina electronică.
Austria vrea să repatrieze 50.000 de azilanţi în următorii trei ani

Ministrul conservator austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner a oferit informaţii sâmbătă, într-un comunicat, despre acest plan ce prevede repatrierea a 50.000 de azilanţi. Documentul apare după ce Viena a anunţat anterior, luna aceasta, că anul acesta va limita numărul refugiaţilor la 37.500 – de la 90.000 în 2015.

„Ne aflăm deja printre ţările cu cele mai multe expulzări”, a declarat Mikl-Leitner. „Dar vom intensifica ritmul şi vom amplifica această tendinţă”, a subliniat ea.

Lista cu „ţări sigure” – ai căror cetăţeni nu vor mai primi statut de refugiaţi – urmează să cuprindă Marocul, Algeria, Tunisia, Ghana, Georgia şi Mongolia.

O procedură accelerată – de zece zile – în vederea soluţionării cererilor de azil ale unor persoane provenind din aceste ţări urmează, de aseenea, să fie introdusă.

Stimulente financiare

Austria oferă în prezent stimulente – în valoare de 370 de euro – solicitanţilor de azil pentru a se întoarce acasă rapid.

Potrivit noului plan, această sumă va creşte la 500 de euro, în cazul unei plecări în decurs de trei luni, fără ca solicitanţii să mai aştepte o hotărâre sau să facă apel împotriva uneia.

– Zboruri charter suplimentare

Numărul zborurilor charter în vederea repatrierii solicitanţilor urmează să crească.

De asemenea, planul prevede campanii de informare în ţările de origine.

„Multe ţări îşi intensifică ritmul. Noi am pus în mişcare o reacţie în lanţ” în acest sens, a subliniat Mikl-Leitner.

Suedia a anunţat marţi că pregăteşte repatrierea a până la 80.000 de solicitanţi de azil ale căror cereri au fost respinse.

Alături de Suedia şi Germania, Austria se află printre ţările care au primit cel mai mare număr de solicitări – raportat la populaţia sa – din partea unor refugiaţi.