Potrivit unor oficiali americani, cele două mesaje pe Facebook au fost recuperate de agenţii FBI care anchetează dacă Malik şi soţul său au fost încurajaţi direct sau sprijiniţi financiar de organizaţii teroriste străine înaintea atacului armat pe care l-au comis la 2 decembrie, soldat cu 14 morţi, relatează Los Angeles Times în ediţia online.
Unul dintre oficialii citaţi a declarat că este vorba despre „comunicaţiile sale private … către un mic grup de prieteni”. Mesajele au fost trimise „doar către acest mic grup din Pakistan” şi au fost scrise în limba urdu, a adăugat oficialul.
Cel de-al doilea oficial a precizat că, în una dintre postări, Malik „şi-a exprimat dorinţa” de a deveni jihadistă.
Noile detalii arată că autorităţile americane şi agenţiile de informaţii nu au observat semnele de pe reţelele de socializare potrivit cărora Malik era o potenţială ameninţare, înainte de a intra în SUA în iulie 2014.
Alţi oficiali au declarat că Malik nu a generat suspiciuni atunci când autorităţile americane i-au examinat cererea de viză. „Nu au existat indicii privind rele intenţii în momentul în care a fost emisă viza”, a precizat Elizabeth Kennedy Trudeau, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind alte 22. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi uniforme de luptă, au fost ucişi.
Până acum, FBI a aflat doar că cei doi s-au radicalizat înainte de a se cunoaşte pe Internet, aparent în 2013. În ziua atacului, cei doi au folosit Facebook pentru a jura credinţă grupării Stat Islamic.