Autorităţile americane redenumesc mai multe localităţi din cauza conotaţiei rasiste a numelor

Autorităţile din SUA au decis să redenumească cinci localităţi ale căror nume foloseau un apelativ rasist pentru nativii americani, potrivit BBC.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane redenumesc mai multe localităţi din cauza conotaţiei rasiste a numelor

Guvernul SUA a anunţat schimbarea numelor a cinci localităţi ale căror denumiri includeau un termen rasist pentru femeile amerindiene. Comunităţile se află în statele California, Dakota de Nord, Tennessee şi Texas.

Decizia a fost luată după un proces care a durat un an şi care şi-a propus să elimine calomnia din uzul federal, a precizat guvernul. Siturile sunt ultimele din cele aproape 650 de locuri selectate de Departamentul de Interne pentru a fi redenumite.

„Cuvintele contează, în special în activitatea noastră trebuie să ne asigurăm că terenurile şi apele publice ale naţiunii noastre sunt accesibile şi primitoare pentru persoanele de toate mediile", a declarat secretarul de interne Deb Haaland.

Haaland este primul secretar de cabinet al nativilor americani din istoria SUA. În urmă cu aproape un an, Deb Haaland a creat un grup de lucru pentru a înlocui denumirile cu probleme ale elementelor geografice ale naţiunii.

În septembrie, Departamentul de Interne a anunţat un vot final pentru schimbarea numelor a sute de locuri. Totuşi, Departamentul a lăsat şapte locuri despre care a spus că trebuie căutate soluţii. Cinci dintre cele şapte locuri au fost incluse în votul de joi. Acestea au fost redenumite în urma consultării cu triburile şi comunităţile locale.

În California, un loc a fost redenumit Loybas Hill, care a fost propus de organizaţia locală şi care înseamnă „tânără doamnă". Un alt sit din California a fost redenumit Yokuts Valley, care se traduce prin „oameni" Un sit din Dakota de Nord a fost redenumit Homesteaders Gap, care a fost ales de comunitate pentru că era relevant pentru istoria locală. În Tennessee, un sit a primit numele de Partridgeberry, o plantă pentru care comunitatea a fost cunoscută în trecut. O localitate din Texas a fost redenumită Lynn Creek în onoarea lui Isaac Lynn, un om care a trăit pe pârâul din apropiere

Dintre cele două poziţii rămase, una din Wyoming a fost scoasă din discuţie pentru că este un teren privat, în timp ce o altă din Alaska a fost eliminată pentru că este o zonă istorică.

Măsura vine în contextul în care, în ultimii ani, mai multe companii private şi cluburi sportive au decis să redenumească echipele sau să elimine terminologia şi imaginile considerate rasiste la adresa nativilor americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici