Autorităţile au dezvăluit cum a fost găsită capsula radioactivă minusculă pierdută în Australia

Autorităţile australiene au dezvăluit cum a fost căutată şi găsită capsula radioactivă minusculă, pierdută undeva pe un drum lung de 1.400 de kilometri.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului Autorităţile au dezvăluit cum a fost găsită capsula radioactivă minusculă pierdută în Australia

Rio Tinto, Facebook

Autorităţile din Australia de Vest s-au confruntat cu o sarcină aparent imposibilă arunci când compania minieră Rio Tinto a anunţat că una dintre capsulele sale radioactive cu cesiu-137 a dispărut. Incidentul s-a produs pe 25 ianuarie. Echipele aveau misiunea să localizeze o capsulă de mărimea unui bob de mazăre oriunde pe un traseu de 1.400 km care se întindea de la mina Gudai-Darri din nordul statului până la un depozit aflat lângă oraşul Perth.

Autorităţile au intrat imediat în acţiune, mobilizând echipe de căutare specializate, pompierii fiind printre cei cărora li s-a cerut ajutorul. De asemenea, la faţa locului au fost chemaţi experţi în radiaţii din întreaga ţară.

Iniţial, s-a crezut că vibraţiile din timpul transportului ar fi slăbit nişte şuruburi ale camionului care transporta capsula, permiţând astfel capsulei să cadă pe drum. Înainte de a anunţa publicul despre această ameninţare, la 26 ianuarie, autorităţile au început căutările în Perth şi în jurul sitului minier din Newman.

Pe 27 ianuarie, a fost emisă o avertizare urgentă de sănătate pentru a notifica publicul cu privire la riscul reprezentat de capsula radioactivă. Autorităţile sanitare au avut un mesaj simplu pentru toţi cei care ar putea da peste capsulă: staţi la distanţă!

„Emite atât raze beta, cât şi raze gamma, aşa că, dacă o aveţi aproape de voi, aţi putea să suferiţi leziuni ale pielii, inclusiv arsuri cutanate", a avertizat Andy Robertson, ofiţerul-şef pentru sănătate al statului.

Autorităţile se temeau că obiectul radioactiv ar fi putut rămâne blocat în roata unei maşini care trecea prin zonă.

La 27 ianuarie, echipele de căutare au început să caute capsula cu ajutorul aparatelor portabile de măsurare a radiaţiilor. Aparatele sunt concepute pentru a detecta radioactivitatea pe o rază de 20 de metri.

„Nu încercăm să găsim mica capsulă cu ajutorul vederii. Echipamentul de radiaţii sperăm că ne va conduce la ea", a declarat atunci un purtător de cuvânt al poliţiei.

Căutările nu au avut rezultatul dorit, aşa că echipele şi-au extins zona şi au primit noi echipamente de la guvern. Un angajat al departamentului de servicii de urgenţă al statului, Darryl Ray, a descris noile instrumente furnizate de guvern ca fiind „echipamente specializate de detectare a radiaţiilor". Au fost alocate şi echipamente utilizate de obicei în aeroporturi pentru a scana persoanele pentru a se asigura că nu au asupra lor substanţe radioactive. Noile aparate de detectare au putut fi ataşate la vehicule, astfel încât căutările să poată fi efectuate din maşini în mişcare.

Până pe 31 ianuarie, capsula a fost căutată, fără succes, pe o distanţă de 660 de kilometri. Apoi, pe 1 februarie, când guvernul a dezvăluit că capsula a fost găsită la doar doi metri de marginea autostrăzii, se părea că tot ce era aproape imposibil fusese realizat. Autorităţile au declarat că echipele de căutare „au găsit literalmente acul în carul cu fân".

Rapoartele presei locale sugerează că obiectul a fost găsit la aproximativ 200 de kilometri de situl minier. Potrivit autorităţilor, nimeni nu pare să fi fost rănit de capsulă şi aceasta nu pare să se fi deplasat de unde a căzut. Capsula a fost descoperită cu ajutorul echipamentului specializat montat pe maşină. O verificare a codului de serie de pe capsulă a confirmat că era cel corect.

Experţii vor investiga cum a fost pierdută capsula. În funcţie de rezultatele anchetei, se va stabili dacă se vor depune sau nu acuzaţii împotriva companiei Rio Tinto. După ce capsula a fost găsită, directorul executiv al Rio Tinto, Simon Trott, a declarat că societatea va „coopera pe deplin" cu anchetatorii. El a adăugat că Rio Tinto va plăti factura pentru operaţiunea de căutare dacă guvernul o va solicita.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici