Pentru moment, o singură persoană a fost infectată cu acest virus, o infirmieră în vârstă de 26 de ani care a declarat marţi că se simte bine.
Acest grup include toate persoanele care au intrat în cameră, precum şi cele care au manipulat probele de sânge ale bolnavului liberian, a precizat doctorul Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).
„În total, 76 de persoane au intrat în contact (cu bolnavul) şi sunt supravegheate îndeaproape din acest motiv”, a declarat Frieden în cursul unei conferinţe de presă. Aceastora li se va lua temperatura în fiecare zi.
Până în prezent, o singură persoană a fost infectată după ce s-a ocupat de bolnavul liberian, Nina Pham, o infirmieră în vârstă de 26 de ani, care nu a intrat în contact decât cu o singură persoană după apariţia primelor simptome. Această persoană, care nu face parte din grupul celor 76 de cadre medicale, a fost pusă în carantină şi este sub supraveghere.
Într-o primă fază, autorităţile sanitare au anunţat că 48 de persoane au intrat în contact cu bolnavul liberian Thomas Eric Duncan, înainte ca acesta să fie spitalizat la 28 septembrie. El a decedat după circa zece zile de spitalizare.
Acest prim grup format din 48 de persoane a trecut în prezent de pragul de două săptămâni fără să manifeste vreun simptom. Riscul în cazul acestora este, prin urmare, redus.
„Au depăşit perioada cea mai riscantă”, a declarat doctorul Frieden, subliniind că majoritatea persoanelor infectate s-au îmbolnăvit după opt sau zece zile de la expunerea la virus. Boala se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavilor ce prezintă simptome.
Totuşi, perioada de incubare poate să ajungă la 21 de zile, iar acest prim grup de 48 de persoane va continua să fie supravegheat.
Epidemia de Ebola care face ravagii în Africa de Vest a provocat moartea a peste 4.000 de persoane de la începutul anului.