Autorităţile de la Chişinău avertizează că Rusia plăteşte oameni pentru a vota împotriva aderării la UE: Moldova se confruntă cu un „atac fără precedent”

  • Un oligarh pro-rus se află în centrul unei reţele de influenţă menită să ajute Kremlinul să-i plătească pe moldoveni să voteze împotriva apropierii de Occident în timpul alegerilor din această lună, potrivit autorităţilor de la Chişinău.
  • Poliţiştii moldoveni raportează că peste 15 milioane de dolari au fost direcţionate în conturile bancare a peste 130.000 de cetăţeni moldoveni numai în ultima lună.
Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Autorităţile de la Chişinău avertizează că Rusia plăteşte oameni pentru a vota împotriva aderării la UE: Moldova se confruntă cu un „atac fără precedent”

Moldova se confruntă cu un fenomen de mituire a alegătorilor, combinat cu război hibrid şi dezinformare, cum ţara noastră nu a mai văzut până acum”, a declarat joi şeful poliţiei din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu, pentru Politico.

Poliţiştii moldoveni raportează că peste 15 milioane de dolari în fonduri ruseşti au fost direcţionate în conturile bancare a peste 130.000 de cetăţeni moldoveni numai în ultima lună. Ei organizează joi o conferinţă de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acest complot.

Această reţea de tip mafiot, orchestrată de la Moscova, urmăreşte să influenţeze alegătorii înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul UE”, a declarat Cernăuţeanu.

Potrivit anchetatorilor, Ilan Şor, fondatorul unui partid politic pro-rus acum interzis, a ajutat la spălarea fondurilor destinate a fi folosite pentru mituirea alegătorilor printr-o reţea de bănci. Coordonatorii din Rusia au ordonat apoi oficialilor şi activiştilor locali să acţioneze în numele lor, distribuind în acelaşi timp banii prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.

Aliaţii lui Şor fac campanie pentru ca publicul să voteze împotriva aderării la UE în cadrul unui referendum care va avea loc la 20 octombrie, precum şi împotriva preşedintelui pro-occidental Maia Sandu.

Partidul Şor, fondat de magnatul moldo-israelian, a fost declarat neconstituţional şi interzis anul trecut, dar oficialii spun că acesta menţine legături strânse cu alte grupuri de opoziţie pro-ruse.

Dezvăluirile vin la doar câteva zile după ce consilierul pentru securitate naţională al Moldovei, Stanislav Secrieru, a declarat pentru Politico că Rusia a început un „atac fără precedent” de propagandă şi intimidare în perioada premergătoare votului din 20 octombrie. „Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru interferenţa în procesele democratice moldoveneşti în acest an”, a prezis el.

Moldova a primit statutul de ţară candidată din partea UE în iunie 2022, iar discuţiile de aderare cu blocul comunitar au început în această vară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici