Autorităţile de la Kiev mizează că oligarhii din regiunile rusofone vor menţine unitatea Ucrainei

Noile autorităţi ucrainene mizează că oligarhii din regiunile rusofone din estul ţării, numiţi în funcţii regionale, se vor opune manifestaţiilor separatiste, după ce controlul în Crimeea a fost pierdut de facto.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Autorităţile de la Kiev mizează că oligarhii din regiunile rusofone vor menţine unitatea Ucrainei

Autorităţile de la Kiev mizează că oligarhii din regiunile rusofone vor menţine unitatea Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serghei Taruta, de 58 de ani, şeful Uniunii Industriale din Donbas, cu o avere estimată de Forbes la 600 de milioane de dolari, a devenit recent guvernator al regiunii Doneţk, fieful preşedintelui demis Viktor Ianukovici, unde au avut loc tulburări după ce forţele ruse au intrat în Crimeea.

Numirea sa a fost susţinută de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care a fost principalul finanţator al Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici şi care este originar, ca şi fostul preşedinte, din regiunea Doneţk.

Ahmetov, foarte influent la Doneţk, a făcut apel pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, considerând "inacceptabilă recurgerea la forţă din exterior".

Igor Kolomoiski, 51 de ani, coproprietar al holdingului Privat, cu operaţiuni în sectorul bancar şi metalurgie, unul dintre liderii comunităţii evreieşti ucrainene şi cu o avere de 2,4 miliarde de dolari, a devenit guvernator al regiunii Dnipropetrovsk.

"Oligarhii au tot interesul să menţină suveranitatea Ucrainei. Sub Putin şi-ar pierde puterea şi afacerile", a explicat analistul politic Taras Berezoveţ.

Abia numiţi în funcţii, cei doi oligarhi au explicat că au acceptat posturile de guvernatori pentru a contra proiectul lui Putin de a alipi sudul şi estul Ucrainei la Rusia.

"Separatismul nu va avea trecere la Dnipropetrovsk. Putin nu este normal, a devenit nebun cu misiunea sa de a reface imperiul rusesc. Riscă să provoace o catastrofă la nivel mondial", a spus Kolomoiski.

Miliardarul a fost la rândul său calificat de preşedintele rus drept un "gunoi" şi un "ticălos".

Taruta a declarat că decizia Parlamentului rus de autorizare a folosirii forţei în Ucraina este oribilă şi a subliniat că slăbiciunea economiei Ucrainei face ţara vulnerabilă la o astfel de ameninţare.

În urma demonstraţiilor pro-europene şi confruntată cu o gravă criză economică, puterea centrală de la Kiev nu dispune de pârghii eficace, în regiunile pro-ruse din estul şi sudul ţării, a spus politologul Volodimir Fesenko.

Elitele Partidului Regiunilor sunt demoralizate, ca şi reprezentanţii instituţiilor şi forţele de ordine. Se tem să acţioneze pentru că nu ştiu cine va fi la putere a doua zi, a subliniat analistul.

Avantajul oligarhilor este să asigură locuri de muncă pentru sute de mii de oameni şi au legături cu elitele regionale şi forţele de ordine.

În ochii ucrainenilor dezgustaţi de corupţie, oligarhii aflaţi la putere sunt mai puţin susceptibili să se folosească de funcţii pentru a se îmbogăţi.

"Deţin resurse administrative şi financiare colosale. Asumând o sarcină herculeană într-o perioadă dificilă, oligarhii au şansa să îşi spele imaginea, asociată mai mult sau mai puţin cu corupţia fostului regim", potrivit publicaţiei online Ekonomitcina Pravda.

În acest context, există riscul ca noile autorităţi să permită crearea unor baronate, în timp ce au promis manifestanţilor de pe Maidan resetarea sistemului Ianukovici şi adoptarea unui sistem democratic.

"Magnaţii vor să obţină garanţii de securitate în schimbul serviciilor lor. Nu cred că vor obţine avantaje pentru grupurile lor. În prezent, interesul comun este păstrarea unităţii ţării", a subliniat Fesenko, care consideră că numirea oligarhilor este temporară.

Pentru Taras Berezoveţ, totul va depinde de viitorul preşedinte, care urmează să fie ales pe 25 mai.

În opinia sa, oligarhii îşi vor conserva sau creşte influenţa dacă va fi ales fostul boxer Vitali Kliciko. Nu se va întâmpla însă acest lucru dacă va câştiga alegerile Petro Porocenko, el însuşi un magnat al ciocolatei, sau fostul premier Iulia Timoşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici