Theresa May efectuează marţi o vizită oficială în Japonia şi va avea discuţii cu premierul japonez Shinzo Abe.
„Premierul este indignat de provocarea nechibzuită a Coreei de Nord şi condamnă cu fermitate aceste teste ilegale. Din perspectiva noastră, va trebui să continuăm să colaborăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a menţine presiunea asupra Coreei de Nord”, a declarat un purtător al cuvânt al premierului britanic.
Federica Mogherini a oferit sprijinul Uniunii Europene pentru eventuale discuţii privind situaţia din Coreea de Nord şi a avertizat asupra posibilelor măsuri suplimentare împotriva Phenianului, în urma unor discuţii în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
„Susţinem pe deplin cererile pentru o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. UE va pleda pentru un răspuns potrivit, în urma unei consultări strânse cu partenerii cheie şi în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Mogherini.
La începutul lunii august, Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, prin care exporturile nord-coreene vor fi profund afectate. Ulterior, Uniunea Europeană a dispus aplicarea aceloraşi sancţiuni. Rezoluţia, care a fost redactată de SUA şi negociată cu aliatul tradiţional al Coreei de Nord, China, vizează să crească presiunea economică asupra Phenianului pentru a determina oficialii nord-coreeni să oprească dezvoltarea programului nuclear.
Marţi, cu puţin timp înainte de ora 06:00 (01:00, ora României), Phenianul a lansat o rachetă balistică deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei după 1998.
Cu puţin timp înainte de 06:00 (01:00, ora României), Phenianul a lansat o rachetă deasupra teritoriului Japoniei.
La câteva ore după lansare, biroul prezidenţial al Coreei de Sud a anunţat că avioane militare de tip F-15K au lansat opt bombe de tip MK84 asupra unei poziţii simulate în poligonul de tragere Taeback Pilsung.
În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Seul a declarat că liderul Coreei de Sud, Moon Jae-in a dorit „să prezinte capabilitatea unor represalii puternice împotriva Coreei de Nord”.
Potrivit unui oficial sud-coreean al ministerului Apărării, toate bombele au fost lansate asupra unei singure ţinte.
„Exerciţiul a reconfirmat capabilitatea forţelor aeriene sud-coreene de a distruge conducerea inamică în caz de urgenţă”, conform oficialului de la Phenian.
Trump a afirmat că SUA este „100% alături de Japonia” şi a reiterat angajamentul său faţă de apărarea Japoniei.
„Fapta cumplită de a lansa o rachetă deasupra ţării noastre este fără precedent, o serioasă şi gravă ameninţare ce afectează pacea regională şi securitatea”, a afirmat premierul nipon, adăugând că Guvernul japonez a protestat la Phenian prin intermediul ambasadei nipone din Beijing.
Aceasta a fost cea de-a treia rachetă lansată de Coreea de Nord ce a zburat deasupra teritoriului japonez, primul eveniment de acest fel având loc în 1999, iar cel de-al doilea în 2009.
Abe a mai spus că Japonia „va face un apel pentru a pune mai multă presiune asupra Coreei de Nord, în cooperare cu comunitatea internaţională”, prin intermediul consiliului de securitate.
Racheta, despre care se presupune că este de tip Hwason-12, a zburat deasupra insulei nipone Hokkaido şi a aterizat în Oceanul Pacific la aproximativ 1.180 km de estul Japoniei, conform unor oficiali japonezi şi sud-coreeni.
Hwasong-12 este acelaşi tip de rachetă pe care Coreea de Nord a ameninţat recent că o va lansa spre teritoriul american din insula Guam.
Sistemul de avertizare, J-Alert, a sugerat oamenilor din regiunea de nord a Japoniei să caute adăpost. Forţele de apărare japoneze nu au încercat să doboare racheta şi până în prezent nu au fost raportate daune.
„Putem confirma că racheta lansată de Coreea de Nord a zburat pe deasupra Japoniei”, a declarat colonelul Robert Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Racheta lansată marţi de forţele regimului de la Phenian a zburat aproximativ 2.700 de kilometri şi a atins o altitudine maximă de circa 550 de kilometri, au transmis autorităţile militare sud-coreene.