Autorităţile din Columbia declară război Clanului Golfului, principalul cartel de droguri din ţară
Şeful statului a acuzat Cartelul Golfului că „a semănat anxietate şi teroare” şi a ordonat forţelor de securitate să îşi reactiveze operaţiunile militare împotriva bandei criminale, potrivit BBC.
Încetarea focului fusese convenită în decembrie, ca parte a planului preşedintelui pentru „pace totală” în Columbia. Suspendarea acordului reprezintă o lovitură majoră pentru încercarea lui Petro de a pune capăt conflictului armat.
Politica sa este radical diferită de cea a predecesorului său, Iván Duque, care a intensificat operaţiunile militare împotriva grupurilor armate ilegale din Columbia. În schimb, Petro încearcă să negocieze încetarea ostilităţilor cu zeci de organizaţii criminale.
La 31 decembrie 2022, guvernul anunţase că a ajuns la un acord privind încetarea focului cu Clanul Golfului, cu rebelii din Armata de Eliberare Naţională (ELN) şi cu disidenţii din Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).
Săptămâna trecută, însă, preşedintele Petro a acuzat Clanul Golfului că a încălcat încetarea focului, prin atacuri asupra unor unităţi economice şi asupra unor poliţişti. De asemenea, traficanţii au fost acuzaţi că i-au incitat pe mineri să protesteze faţă de autorităţi.
„Din acest moment, nu mai există nicio încetare a focului cu Clanul Golfului. Forţele de securitate trebuie să acţioneze imediat împotriva structurilor acestei organizaţii mafiote”, a scris preşedintele Columbiei pe reţelele de socializare.
Şeful poliţiei columbiene, Henry Sanabria, a declarat că mai mulţi ofiţeri vor fi mobilizaţi şi trimişi în zonele în care Clanul Golfului este foarte activ.
Cartelul Golfului este prezent în numeroase provincii columbiene şi a stabilit legături internaţionale cu alte organizaţii criminale, cu care colaborează pentru a face contrabandă cu droguri din Columbia până în SUA şi în Rusia. De asemenea, Cartelul este implicat în traficul de persoane şi în exploatarea ilegală a aurului.