Autorităţile din Extremul Orient rus folosesc moluşte pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor

Autorităţile din Extremul Orient rus au recurs la paza de Coastă şi utilizează în special moluşte pentru a măsura nivelul radiaţiilor, care era stabil joi în această regiune situată la o mie de kilometri de centrala nucleară japoneză.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Extremul Orient rus folosesc moluşte pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor

Autorităţile din Extremul Orient rus folosesc moluşte pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii din regiune s-au repezit în ultimele zile să ia medicamente pe bază de iod şi aparate de măsurare a radioactivităţii, în pofida asigurărilor autorităţilor, potrivit cărora contaminarea nu îi afectează.

Joi, nivelul radiaţiilor pe insula Sahalin, situată în nord-vestul Oceanului Pacific, aproape de Japonia, oscila între 6 şi 15 microroentgen pe oră, norma maximă fiind fixată la 30 de microroentgen pe oră, a anunţat filiala regională a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

În jurul orei 7.00 GMT (9.00, ora României), nivelul radiaţiilor în regiunea Primoria, a cărei capitală este Vladivostok, era de 13 microroentgen pe oră, la fel ca în ziua precedentă, potrivit aceleiaşi surse.

"Nu există ameninţare pentru viaţa şi sănătatea persoanelor", a precizat filiala regională a ministerului.

Ambarcaţiunile Pazei de Coastă din insula Sahalin contribuie la monitorizarea nivelului radiaţiilor transmiţând, la fiecare două ore, date unei echipe de supraveghere, responsabilă cu acest lucru.

La Vladivostok sunt utilizate moluşte pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor.

"Moluştele reacţionează la ionii de metale grele, ceea ce înseamnă că putem da alerta, cu ajutorul lor, dacă nivelul radiaţiilor creşte", a explicat societatea pentru managementul apelor Primvodokanal.

La Sahalin, numeroşi locuitori întreabă autorităţile unde vor fi evacuaţi în cazul creşterii nivelului radiaţiilor, potrivit agenţiei Interfax.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici