Autorităţile israeliene verifică dacă medicii anchetaţi în România şi-au plătit taxele

Autorităţile fiscale israeliene au deschis o investigaţie în cazul medicilor anchetaţi în România pentru activităţi într-o clinică ilegală de fertilitate, pentru a vedea dacă şi-au plătit taxele în conformitate cu legislaţia, scrie Jerusalem Post.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Autorităţile israeliene verifică dacă medicii anchetaţi în România şi-au plătit taxele

Autorităţile israeliene verifică dacă medicii anchetaţi în România şi-au plătit taxele (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Anterior, anchetatorii au efectuat percheziţii la domiciliul acestora din oraşul Haifa.

"Am început o anchetă în acest caz pentru a examina dacă au fost plătite taxele în conformitate cu legislaţia", a afirmat Autoritatea financiară israeliană.

"Pentru această anchetă, am confiscat de la domiciliul şi clinicile lor documente şi materiale referitoare la activităţile desfăşurate de medici în România", a adăugat aceasta.

Cei doi medici anchetaţi sunt profesorul Nathan Levitt şi Genia Ziskind, suspectaţi că au plătit femei din România să doneze ovule.

Reglementarea donării de ovule în Israel ar fi condus la evitarea cazului din România

Cazul de trafic de ovule de la clinica Sabyc putea fi evitat dacă în Israel ar fi existat o lege care să reglementeze donarea de ovule, comentează cotidianul Haaretz.

Încă din 2000, când profesorul Zion Ben-Rafael şi unii dintre colegii săi au fost arestaţi pentru acuzaţii de "trafic cu ovule" (o definiţie obscură pentru o activitate obscură, comentează cotidianul), Israelul s-a confruntat cu un grav deficit de ovule pentru tratamentele de fertilitate.

Legislaţia israeliană permite donarea de ovule numai de către femeile care fac tratamente de fertilitate, iar donaţiile voluntare sunt puţine.

Niciunul dintre celelalte aspecte pe care le presupune donarea de ovule - de sănătate, etică, aspecte sociale sau economice - nu sunt reglementate prin lege.

În plus, ca în multe cazuri în care legea nu reglementează aspectele importante ale vieţii, problema femeilor care vor să rămână însărcinate a fost "rezolvată" prin intermediul clinicilor din străinătate, comentează Haaretz.

Ancheta din România putea fi evitată, cu atât mai mult cu cât un proiect de lege detaliat care tratează toate aspectele complexe presupuse de donaţiile de ovule - inclusiv acordarea de compensaţii financiare pentru donatoare, limita de vârstă pentru donatoare şi beneficiare şi obligaţia de confidenţialitate - se află pe masa Parlamentului israelian de peste doi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici