Autorităţile Turciei transformă şi Mănăstirea Hora din Istanbul în moschee

  • Autorităţile Turciei au decis astăzi ca unul dintre cele mai impresionante monumente ale artei bizantine, Mănăstirea Hora, să fie transformat în moschee, potrivit cotidianului Kathimerini.
  • Astăzi a fost pusă în aplicare o decizia luată în 2019 de către Consiliul de stat, ca biserica să fie transformată în moschee.
  • Ministerul Afacerilor Externe al Greciei şi-a exprimat indignarea referitor la decizia autorităţilor turce, calificând-o în comunicatul său ca „absolut condamnabilă”.
Urmărește
9186 afișări
Imaginea articolului Autorităţile Turciei transformă şi Mănăstirea Hora din Istanbul în moschee

Profimedia

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a decis ca un alt monument al patrimoniului cultural mondial să fie transformat în moschee, Mănăstirea Hora din Istanbul.

Biserica Hora este considerată a fi una dintre cele mai frumoase biserici bizantine. Situată în partea vestică a oraşului, în districtul Edirnekapı, din Istanbul, Mănăstirea Hora a fost construită iniţial ca parte a unui complex mănăstiresc din afara zidurilor Constantinopolului, în partea de sud a Cornului de Aur. Biserica originală a fost construită la începutul secolului al IV-lea, dar a fost reconstruită între anii 1077–1081 de către Maria Doúkena, soacra împăratului Alexie I Comnenul.

În 1511, la aproximativ 50 de ani după cucerirea Constantinopolului (1453), Atîk Ali Pasa, marele vizir al sultanului Baiazid al II-lea, o ordonat ca Biserica Hora  sa fie transformată în moschee (Kariye Camii). Mănăstirea Hora a fost folosită ca moschee timp de 434 de ani, iar în 1945 a fost transformată în muzeu, prin decizie ministerială.

Deşi nu este atât de mare ca dimensiuni, precum alte biserici bizantine renumite din Constantinopol, biserica Mănăstirii Hora este unică prin mozaicurile fine şi frescele cu care a fost împodobită între anii 1315 şi 1321, adevărate capodopere ale artei bizantine. Mozaicurile au fost acoperite cu tencuială după cucerirea oraşului de către otomani în 1453, dar au fost redescoperite când clădirea a fost transformată în muzeu.

În 2019 Consiliul de stat a decis să o transforme în moschee, judecând că decizia ministerială din 1945, care a dus la transformarea bisericii în muzeu, a fost ilegală.

Decizia nu a fost pusă în aplicare până astăzi, când a fost emis decretul prezidenţial. Edictul semnat de Erdogan şi publicat în Monitorul Oficial din Turcia, declara „administrarea Moscheii Kariye va fi transferată Direcţiei Cultelor şi (moscheea) va fi deschisă pentru închinare.”

Întrebată fiind în legătură cu acest eveniment, reprezentanta Comisiei Europene pentru afaceri externe, Nabila Massrali, a declarat într-un interviu pentru Agenţia Ateniană/Macedoneană de Ştiri (AMNA): „Ca şi Sfânta Sofia, Hora este un monument al patrimoniului mondial UNESCO. În calitate de membru al Alianţei Civilizaţiilor, Turcia s-a angajat în dialogul interreligios şi intercultural şi în promovarea toleranţei şi a coexistenţei”.

Ministerul Afacerilor Externe al Greciei şi-a exprimat indignarea referitor la decizia autorităţilor turce, calificând-o în comunicatul său ca „absolut condamnabilă”.

„În ciuda declaraţiilor sale ocazionale despre respectarea drepturilor minorităţilor şi a naturii plurireligioase a societăţii sale, Turcia îşi încalcă obligaţiile internaţionale vizavi de monumentele înscrise în lista patrimoniului mondial, situate pe teritoriul său."

„Facem apel la această ţară să ţină pasul cu evoluţiile internaţionale în domeniul ocrotirii patrimoniului cultural mondial. O chemăm să se întoarcă în secolul XXI, al respectului reciproc, al dialogului şi al înţelegerii între civilizaţii”, a adăugat Ministrul de Externe elen în declaraţia sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici