„Vreau să le spun oamenilor: liderii voştri vă împing la infracţiuni. Ei se refugiază în spatele imunităţii lor parlamentare şi voi nu aveţi mijloace pentru a vă proteja„, a declarat şeful Guvernului, Mikola Azarov, în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri, prima de la mobilizarea opoziţiei pe străzile din Kiev.
Cu o zi înainte, un tribunal de la Kiev a plasat în arest preventiv, pentru două luni, nouă persoane suspectate de tulburări, duminică, în faţa administraţiei prezidenţiale, o decizie denunţată miercuri de opoziţie.
„Aceste nouă persoane, între care mai mulţi jurnalişti, antreprenori şi taţi cu familii numeroase, au fost arestaţi ilegal„, a declarat Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii opoziţiei, acuzând forţele de ordine că „acoperă” astfel acţiunile ilegale ale poliţiştilor.
Toate deciziile se bazează pe mărturiile unui singur membru al forţelor antirevoltă, a adăugat el, calificându-le drept „criminale”.
El le-a cerut ambasadorilor occidentali să meargă la procesul în apel.
Soţiile suspecţilor, contactate de televiziunea ucraineană 1+1, au declarat că soţii lor nu au participat la tulburări, sprijinindu-se pe imagini video, dar că au fost bătuţi de poliţişti. Ei au suferit comoţii cerebrale şi au coaste rupte.
Procurorul general Viktor Pcionka a enumerat „numeroase cazuri de încălcare a legii” în cadrul manifestaţiilor, potrivit unui comunicat disponibil pe site-ul Parchetului.
El a citat ca exemplu „ocuparea primăriei şi Casei sindicatelor, sediul Guvernului, apelurile de a lua cu asalt administraţia prezidenţială şi drumurile blocate”.
„Aceste acţiuni nu au nimic de-a face cu manifestaţiile paşnice. Sunt încălcări ale legii pasibile cu urmăriri”, subliniază el.
Ministerul ucrainean de Interne a anunţat, miercuri, că 53 de anchete au fost deschise pentru „încălcarea legii în jurul clădirilor administrative de la Kiev”.
Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze liste cu studenţii care ar fi putut participa la manifestaţiile proeuropene şi împotriva puterii, a anunţat miercuri publicaţia electronică Ukrainska Pravda.
Parchetul General a cerut conducerii Universităţii să furnizeze informaţii privind studenţii şi profesorii absenţi de la cursuri în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, în momentul manifestaţiilor de la Kiev, scrie Ukrainska Pravda.
Site-ul publică un facsimil al ordinului Parchetului.
Aceste ordonă, de asemenea, să se furnizeze numele „instigatorilor şi militanţilor care le-au cerut studenţilor să participe la proteste”.
Ordinul cere clarificări dacă „au fost luate măsuri pentru a li se interzice studenţilor să participe (la manifestaţii) şi dacă da, ce fel de măsuri au fost luate”.
Poliţia a dispersat violent, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o manifestaţie din Piaţa Independenţei, locul simbolic al „revoluţiei portocalii” în 2004, care a adus la putere prooccidentalii.
Violenţele s-au soldat cu mai multe zeci de răniţi, în principal studenţi.
Manifestaţiile, fără precedent de la „revoluţia portocalie”, au fost declanşate de schimbarea de poziţie a puterii, care a refuzat în ultimul minut, la presiunea Rusiei, să semneze Acordul de Asociere cu UE, pregătit de trei ani.