Autorităţile ucrainene au arestat 39 de „sabotori” care pregăteau o rebeliune prorusă la Odesa
Autorităţile ucrainene au anunţat arestările joi, cu o zi înainte de vizita preşedintelui Petro Poroşenko în oraş, cu ocazia marcării a 71 de ani de la eliberarea acestuia de nazişti de către trupele sovietice.
Serviciul ucrainean de securitate SBU a precizat că 29 de persoane au fost arestate, iar o cantitate importantă de armament şi explozivi, ascunsă, a fost confiscată.
Suspecţii primeau ordine de la lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei şi plănuiau să asasineze un parlamentar şi numeroşi activişti prooccidentali, a declarat Valentin Nalivaicenko, şeful SBU.
„Potrivit planurilor pe care le aveau, ei ar fi urmat să înceapă, prin aceste acţiuni, preluarea controlului asupra vestului Odesei şi din regiune, în vederea creării unei noi aşa-zise republici”, a precizat el.
SBU a anunţat în urmă cu două zile că a arestat alte zece persoane, toţi cetăţeni ruşi, pe care-i acuză că plănuiau să comită atacuri cu bombă în timpul ceremoniilor de vineri privind marcarea eliberării oraşului-port în al Doilea Război Mondial.
Ruşii „plănuiau acte de sabotaj şi atentate cu bombă”, a declarat un purtăor de cuvânt al SBU.
În pofida faptului că Odesa se află departe de zona de conflict din estul Ucrainei, zeci de atacuri nerevendicate au alimentat o atmosferă de neîncredere care dezbină portul rusofon de la Marea Neagră.
Oraşul, care a fost înfiinţat în 1794 de către împărăteasa rusă Ecaterina a II-a, se află, adânc, în teritoriul controlat de către Guvernul ucrainean, însă există temeri că ar fi vizat de Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anul trecut că Odesa nu face parte din Ucraina, ci din „Novorusia” (Rusia Nouă) – un termen din perioada ţaristă folosit în prezent de către rebelii proruşi pentru a desemna teritoriile din estul ţării pe care le controlează.