Avans record pentru Cristina Kirchner înaintea alegerilor prezidenţiale din Argentina

Preşedintele argentinian Cristina Kirchner este favorită la alegerile prezidenţiale de duminică, cu un avans de aproape 40 de puncte faţă de rivalul său, graţie unei creşteri economice record, a unei opoziţii divizate şi a unei creşteri de popularitate după moartea soţului său.

Urmărește
1360 afișări
Imaginea articolului Avans record pentru Cristina Kirchner înaintea alegerilor prezidenţiale din Argentina

Avans record pentru Cristina Kirchner înaintea alegerilor prezidenţiale din Argentina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le cer tuturor liderilor ţării să fie uniţi ca să putem lucra pentru o Argentină diferită", a declarat miercuri seara Kirchner, în vârstă de 58 de ani, în faţa a 1.000 de militanţi în cadrul ultimului miting electoral.

"Hai Cristina!!", strigau tinerii din La Campora.

Toate sondajele o creditează pe Kirchner, candidata Frontului pentru Victorie (peronism de centru-stânga) cu 51-55,4 la sută din voturi, faţă de doar 12,4 la sută cu cât este creditat principalul său rival, socialistul Hermes Binner.

"Vom vedea fără îndoială duminică cea mai mare diferenţă din istoria ţării între învingător şi principalul său opozant", a declarat Sergio Berensztein, directorul Institutului Poliarquia.

Pentru a fi aleasă din primul tur, ea va trebui să obţină peste 45 la sută din voturi sau peste 40 la sută şi o diferenţă de 10 puncte faţă de principalul său rival, în timp ce la urne sunt chemaţi 28,8 milioane de argentinieni.

Ricardo Alfonsin (radical), fiul fostului preşedinte Raul Alfonsin (1983-1989), se află pe locul trei, chiar în faţa peronistului disident Alberto Rodriguez Saa.

Încă de la alegerile primare din 14 august, când Kirchner a câştigat cu peste 50 la sută din voturi, se ştia că diferenţa este imposibil de recuperat de rivalii săi.

"A fost o repetiţie generală", a declarat fostul ministru al Economiei, Martin Lousteau. "Nu este deci surprinzător ca acum să fie o apatie generală".

"Nu au mai fost nici dezbateri între candidaţi", a deplâns Berensztein.

Popularitatea lui Kirchner se datorează în mare parte politicii sale economice şi sociale.

Creşterea economică a Argentinei a fost 8 la sută în medie de la preluarea puterii de către soţul şi predecesorul său Nestor Kirchner (2003-2007), care a murit în octombrie 2010, cu excepţia lui 2009 (0,9 l sută), marcat de criza internaţională.

Consumul este în plină dezvoltare şi rata şomajului abia depăşeşte 7 la sută.

Argentina beneficiază de creşterea preţurilor la materiile prime, în special soia, fiind cel de-al treilea producător de soia din lume.

Nestor Kirchner a reuşit să scoată Argentina din criza economică din 2001-2002 pariind pe o relansare a consumului, restructurând datoria cu succes şi fără ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

Inflaţia, care atinge 25 la sută potrivit economiştilor, nu mai mult decât corupţia, lipsa de securitate sau criticile feroce ale celor două ziare principale din ţară nu au afectat popularitatea preşedintei.

Familia Kirchner a împărţit puterea timp de şapte ani. Cristina Kirchner a ştiut să umple rapid vidul lăsat de soţul său pentru a se impune ca singurul stăpân la bord.

Argentinienii vor reînnoi duminică şi 50 la sută dintre mandatele de deputat şi o treime dintre cele de senator.

Partidul aflat la putere urmează să recupereze în cele două Camere majoritatea pierdută în 2009, în momentul în care a fost lansată o dezbatere privind revizuirea Constituţiei pentru a permite realegerea pe termen nedefinit a Cristinei Kirchner.

Fostul premier Alberto Fernandez (2003-2008) nu crede în acest lucru. "Cristina a fost întotdeauna atentă la astfel de lucruri", a declarat el pentru AFP. "Nu cred că vrea să fie murdărită de o astfel de afacere".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici