Satelitul Glonass-K a fost amplasat pe orbită după patru ore de la lansarea acestuia, cu o rachetă de tip Soiuz-2, de pe cosmodromul de la Pleseţk, în nordul Rusiei, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale ruse.
„Am stabilit şi menţinem o comunicare telemetrică stabilă cu aparatul”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei spaţiale, citat de agenţia Interfax.
Această lansare a fost supravegheată îndeaproape de militari şi specialişti din sectorul spaţial, după eşecul încercării de a pune pe orbită trei sateliţi, la 5 decembrie.
Racheta, care transporta cei trei sateliţi, ce urmau să echipeze sistemul de navigaţie prin stalit Glonass, nu a putut să intre în mod corect pe orbită, după decolarea de pe cosmodromul rus de la Baikonur, în Kazahstan.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a destituit doi oficiali de rang înalt din industria spaţială şi i-a adresat un avertisment directorului Agenţiei spaţiale ruse, după acest eşec.
Pierderea celor trei sateliţi a întârziat cu cel puţin un an intrarea în serviciu a sistemului Glonass şi a evidenţiat problemele industriei spaţiale ruse, o mândrie naţională în perioada sovietică.
În prezent, 27 de sateliţi sunt pe orbită, dintre care 23 sunt operaţionali. Dar, pentru acoperirea întregului glob este nevoie ca 24 de sateliţi să fie operaţionali, lucru care permite, totodată, încheierea primelor contracte comerciale.
Directorul Agenţiei spaţiale, Anatoli Perminov, s-a declarat încrezător, după succesul de sâmbătă.
„Acum, totul trebuie să meargă bine”, a declarat el, citat de agenţia Itar-Tass, adăugând că următoarea lansare va avea loc în luna august, de pe cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan.
Sistemul Glonass a fost creat de complexul militaro-industrial sovietic, în anii ’80. Rusia a hotărât să creeze acest program în sfera civilă, pentru a putea concura sistemul american GPS şi viitorul program european Galileo.