Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european

Agenţiile europene de informaţii au avertizat guvernele lor că Rusia pregăteşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul.

Urmărește
9059 afișări
Imaginea articolului Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european

Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european

Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. 
 
În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce priveşte astfel de operaţiuni - şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani - se adună dovezi ale unui efort mai agresiv şi mai concertat, potrivit evaluărilor din trei ţări europene diferite obţinute de Financial Times. 
 
Oficialii serviciilor de informaţii devin din ce în ce mai vocali cu privire la această ameninţare, într-un efort de a promova vigilenţa. 
 
„Evaluăm că riscul actelor de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, şeful serviciilor de informaţii interne germane. Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul european „cu un potenţial ridicat de daune”, a declarat el la o conferinţă de securitate organizată luna trecută de agenţia sa, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei.  

Numărul actelor de sabotaj a crescut

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi la Bayreuth, în Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace situri militare şi logistice din Germania în numele Rusiei. 
 
Doi bărbaţi au fost acuzaţi în Marea Britanie la sfârşitul lunii aprilie că au provocat un incendiu la un depozit care conţinea transporturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus. 
 
În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susţinute de stat.
 
Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor din această ţară pentru FT. 
 
În Estonia, un atac asupra maşinii ministrului de interne în februarie şi cele asupra jurnaliştilor au fost comise de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, a declarat Serviciul de Securitate Internă al ţării. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile acte de sabotaj din partea Rusiei asupra unor situri militare. 
 
„Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activităţii ruseşti”, a declarat Keir Giles, senior consultant la Chatham House, think-tank.

Avertisment şi de la NATO

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că, prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO, au fost împărtăşite informaţii despre „răutăţile clare şi convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate şi la scară largă. 
 
A sosit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării ruseşti pe teritoriul european, a adăugat acesta.
 
NATO a emis joi o declaraţie în care îşi declară profunda îngrijorare cu privire la „activităţile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei, menţionând că este o „campanie care se intensifică ... în întreaga zonă euro-atlantică”.
 
Temerile tot mai mari privind apetitul Rusiei pentru daune fizice împotriva adversarilor săi urmează unui val de acuzaţii împotriva Rusiei privind campaniile de dezinformare şi de hacking.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici