Avertisment de la Comisia Europeană. Legea ”securităţii globale”: jurnaliştii trebuie să poată lucra ”liber şi în siguranţă”

  • Comisia Europeană a reamintit luni, 23 noiembrie, că jurnaliştii ar trebui să poată „să-şi facă treaba liber şi în siguranţă.
  • Legea „Securităţii globale,” în discuţie în parlamentul Franţei, sancţionează distribuirea rău intenţionată a fotografiilor agenţilor de poliţie în timpul demonstraţiilor.
  • Comisia Europeană: "Monitorizăm situaţia îndeaproape.”
Urmărește
471 afișări
Imaginea articolului 
Avertisment de la Comisia Europeană. Legea ”securităţii globale”: jurnaliştii trebuie să poată lucra ”liber şi în siguranţă”
Comisia Europeană a reamintit luni, 23 noiembrie, că jurnaliştii ar trebui să poată „să-şi facă treaba liber şi în siguranţă,” după votul deputaţilor francezi asupra unui text controversat care penalizează difuzarea răuvoitoare a imaginilor cu poliţişti.
 
"Comisia se abţine de la comentarii cu privire la proiectele de lege, dar este de la sine înţeles că în perioade de criză este mai important ca niciodată ca jurnaliştii să îşi poată face munca liber şi în siguranţă," a spus un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand. ”Ca întotdeauna, Comisia îşi rezervă dreptul de a examina legislaţia finală pentru a verifica conformitatea acesteia cu legislaţia UE,” a adăugat el, citat de Le Figaro.
 
Propunerea de lege „Securitate globală” în discuţie în Parlamentul din Franţa şi, în special, articolul 24 votat vineri, care sancţionează distribuirea rău intenţionată a fotografiilor agenţilor de poliţie în timpul demonstraţiilor, a suscitat indignarea organizaţiilor jurnaliştilor şi a apărătorilor libertăţilor publice. Denunţat ca un atac împotriva „libertăţii de exprimare” şi „statului de drept”, a declanşat sâmbătă demonstraţii care au adunat câteva mii de oameni în Franţa.
 
"Monitorizăm situaţia îndeaproape," a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, care, în calitate de apărător al tratatelor, asigură respectarea şi aplicarea legislaţiei europene. „Asigurarea siguranţei tuturor celor care trăiesc în Europa este o prioritate cheie pentru Comisie şi lucrăm mână în mână cu statele membre”, a subliniat el.
 
Atunci când îşi elaborează legislaţia de securitate, statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii şi să stabilească un echilibru corect între garantarea securităţii publice şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, inclusiv a libertăţii personale, exprimarea, libertatea presei, libertatea de asociere, dreptul la respectarea vieţii private şi accesul la informaţii," a reamintit purtătorul de cuvânt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici