Avertisment: Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Fotografii cu sisteme de rachete ruseşti Panţîr-S1 în Ucraina, publicate de britanici - FOTO

Există un "pericol real şi prezent" ca Rusia să încerce să destabilizeze Ţările Baltice - Letonia, Lituania şi Estonia -, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, declarându-se îngrijorat de "presiunea" exercitată asupra acestora de preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește
12243 afișări
Imaginea articolului Avertisment: Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Fotografii cu sisteme de rachete ruseşti Panţîr-S1 în Ucraina, publicate de britanici - FOTO

Ministrul britanic al Apărării avertizează că Rusia ar putea încerca să destabilizeze Ţările Baltice. Fotografii cu sisteme de rachete ruseşti Panţîr în Ucraina, publicate de britanici

"Sunt îngrijorat în legătură cu Putin", le-a spus Fallon jurnaliştilor de la The Times şi Daily Telegraph în timpul unui zbor către Sierra Leone, unde trupele britanice contribuie la lupta împotriva epidemiei de Ebola. "Sunt îngrijorat de presiunea lui asupra Ţărilor Baltice, de modul în care testează NATO", a precizat el.

Fallon a declarat, de asemenea, că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce formă va lua aceasta". "NATO se pregăteşte", a adăugat el, citat de BBC News Online.

Fallon a afirmat că Rusia ar putea folosi tactici ca cele pe care susţine el că le-a folosit pentru anexarea Crimeei şi în actualul conflict ucrainean. Rusia neagă că îi ajută pe separatiştii proruşi, deşi a fost acuzată în mod repetat că trimite arme şi trupe şi că foloseşte propaganda pentru a spori tensiunile.

Fallon susţine însă că situaţia nu este un nou Război Rece, ba dimpotrivă este "destul de fierbinte". "Ai tancuri şi blindate care se plimbă la graniţa ucraineană şi ai un grănicer eston capturat şi care încă nu s-a întors", a declarat el. "Când ai avioane pilotate deasupra Canalului Mânecii, când ai submarine în Marea Nordului, mi se pare că situaţia se încălzeşte", a precizat el.

Ministerul britanic de Externe a publicat fotografii cu sisteme de rachete ruseşti Panţîr în Ucraina

Ministerul britanic de Externe a publicat, miercuri, fotografii cu un nou sistem de rachete ruseşti Panţîr-S1, precizând că imaginile au fost făcute în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare între armata ucraineană şi rebelii proruşi, relatează BBC News Online.

"Aşa arată un «Panţîr-S1» (SA-22 în clasificarea NATO) care nu este manevrat de armata ucraineană", anunţă Ministerul britanic de Externe în dreptul unei fotografii. 

Potrivit Foreign Office, aceste fotografii au fost făcute în ultimele săptămâni, şi anume pe 24 ianuarie, 4 februarie şi 5 februarie, la Şahtiorsk şi Doneţk, oraşe din estul Ucrainei.

"Cerem Rusiei să respecte pe deplin Acordul de la Minsk", scrie pe Twitter reprezentantul britanic la NATO, Adam Thomson.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (0.00, ora Ucrainei şi României).

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, miercuri, Rusia să înceteze susţinerea acordată insurgenţilor ucraineni, să retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să faciliteze respectarea Acordului de la Minsk.

"Îndemn Rusia să retragă toate forţele din estul Ucrainei, să nu mai susţină insurgenţii separatişti şi să respecte Acordul de la Minsk", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei vizite în Letonia.

Ambasadorul american în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a acuzat încă din luna august a anului trecut Rusia că este "implicată în mod direct" în confruntările armate dintre rebelii proruşi şi forţele guvernamentale.

Moscova este "de-acum implicată în mod direct în confruntări" şi şi-a trimis "sistemul de apărare antiaeriană cel mai recent, care include Panţîr-S1" în estul Ucrainei, spunea la acea vreme diplomatul american.

Sistemele de rachete Panţîr-S1 (sau SA-22 în clasificarea NATO) sunt capabile să atingă orice ţinte aeriene pe o rază de 20 de kilometri şi la o altitudine de 15 kilometri. Ele pot viza patru ţinte simultan, iar rachetele lor pot atinge o viteză de 1.300 de metri pe secundă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici