Avertizarea lui Serghei Lavrov: Folosirea forţei în Ucraina "va submina dialogul" de la Geneva

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat, marţi, la Beijing, că orice ordin "criminal" al autorităţilor ucrainene în vederea folosirii forţei împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei ar ameninţa dialogul prevăzut joi la Geneva.

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului Avertizarea lui Serghei Lavrov: Folosirea forţei în Ucraina "va submina dialogul" de la Geneva

Avertizarea lui Serghei Lavrov: Folosirea forţei în Ucraina "va submina dialogul" de la Geneva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu puteţi trimite tancurile şi, în acelaşi timp, să participaţi la dialog", a declarat ministrul Lavrov.

"Folosirea forţei ar anula ocazia oferită de reuniunea cvadripartită de la Geneva" programată pentru joi între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană în vederea detensionării crizei din Ucraina.

"Rusia cere urgent Ucrainei să suspende trimiterea de forţe în sud-estul ţării pentru reprimarea protestelor", a adăugat ministrul rus de Externe, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez, Wang Yi.

Declaraţia şefului diplomaţiei ruse intervine în contextul în care Kievul a anunţat marţi dimineaţă lansarea unei operaţiuni antiteroriste în numeroase regiuni din estul ţării, după ce persoane înarmate au ocupat instituţiile oficiale locale.

"Ucraina răspândeşte minciuni potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele evenimentelor din sud-estul ţării. Este o minciună sfruntată", a mai afirmat ministrul rus de Externe.

Ministrul Serghei Lavrov a sosit marţi în China, în încercarea de a obţine sprijinul Beijingului în criza ucraineană, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Confruntată începând de sâmbătă cu un asalt vizibil coordonat al activiştilor proruşi, Ucraina pare mai mult ca oricând ameninţată cu un conflict între estul rusofon, centrul şi vestul orientate spre Europa.

În acest context, Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin a primit "numeroase cereri" de ajutor din regiunile din estul Ucrainei şi urmăreşte situaţia cu "mare îngrijorare".

Declaraţiile alimentează temerile privind o intervenţie militară, în condiţiile în care, potrivit NATO, Rusia a trimis aproape 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina, iar preşedintele rus a subliniat în mai multe rânduri că va apăra "cu orice preţ" securitatea populaţiei rusofone din fosta URSS.

De la începutul crizei ucrainene, China pare împărţită între sprijinul pentru Moscovei şi politica sa tradiţională de neamestec în afacerile interne ale altor state. Beijingul s-a abţinut să condamne anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi a făcut doar apel la "reţinere" şi la o "soluţie politică", menajând Moscova.

De altfel, Rusia şi China au făcut front comun în faţa occidentalilor în mai multe dosare de actualitate, printre care şi Siria. Cele două ţări au blocat mai multe proiecte de rezoluţie ale Consiliului de Securitate vizând condamnarea acţiunilor regimului condus de Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici