- Home
- Externe
- MANILA, (01.08.2013, 07:56)
- Valentin Vidu - Mediafax
Avioane americane de spionaj furnizează informaţii preţioase despre Marina chineză, anunţă Manila
Avioane de spionaj americane furnizează informaţii preţioase asupra unor activităţi militare chineze în regiuni din Marea Chinei de Sud, asupra cărora Beijingul şi vecini de-ai săi îşi dispută suveranitatea, au anunţat miercuri filipinezii.
Urmărește
1250 afișări
Avioane americane de spionaj furnizează informaţii preţioase despre Marina chineză, anunţă Manila (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Începând cel puţin din 2010, un avion de supraveghere de tip P-3 Orion aparţinând US Navy survolează în mod frecvent ape şi insule pe care Manila le consideră ca aflându-se în interiorul frontierelor sale, dar în zona cărora China trimite nave, potrivit ministrului filipinez de Externe Albert del Rosario.
"Este important pentru noi", a declarat ministrul pentru presă, care l-a întrebat dacă această supraveghere este eficientă.
"Suntem interesaţi de ceea ce se întâmplă în zona noastră economică exclusivă, pe soclul nostru continental, şi vrem să fim informaţi în caz de incursiuni", a subliniat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
China revendică aproape toată Marea Chinei, o intersecţie a unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol, gaze şi importante resurse halieutice.
În afară de Filipine, Japonia, Vietnamul, Malaysia şi Brunei au, de asemenea, diferende teritoriale maritime cu Beijingul.
Statele Unite subliniază că sunt susţinătoarele libertăţii navigaţiei în Marea Chinei de Sud, dar că nu se vor implica în revendicări formulate în regiune.
Washingtonul este, însă, un aliat apropiat al Manilei, căreia îi furnizează material militar.
Întrebat dacă o colectare de informaţii de către US Navy nu contrazice această aparentă neutralitate, şeful diplomaţiei filipineze a răspuns că Statele Unite şi ţara sa au semnat un tratat de asistenţă militară reciprocă şi că Statele Unite doresc menţinerea păcii în regiune.
"Cred că acesta este contextul în care noi credem că ai au dreptul să se afle acolo", a spus el.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu