- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (04.12.2024, 08:51)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avioane prezidenţiale ruseşti implicate în deportarea copiilor ucraineni
Avioane prezidenţiale ruseşti şi fonduri guvernamentale au fost utilizate într-un program sistematic prin care copiii din teritoriile ucrainene ocupate au fost transferaţi în Rusia, unde li s-a schimbat identitatea şi au fost plasaţi în familii ruse.
Urmărește
624 afișări
Avioane prezidenţiale ruseşti implicate în deportarea copiilor ucraineni
Informaţia provine dintr-un raport realizat de Şcoala de Sănătate Publică de la Yale. Cercetarea, sprijinită de Departamentul de Stat al SUA, identifică 314 copii ucraineni deportaţi în primele luni ale războiului ca parte a unei iniţiative a Kremlinului de „rusificare”.
Raportul a fost publicat marţi, iar liderul echipei de cercetare, Nathaniel Raymond, a declarat că va prezenta concluziile Consiliului de Securitate al ONU. Acesta susţine că deportarea copiilor ucraineni este „un program sistematic condus de Kremlin”, adăugând, citat de Reuters, că există suficiente dovezi pentru formularea de acuzaţii suplimentare împotriva preşedintelui Vladimir Putin pentru „transfer forţat de populaţie” – considerat o crimă împotriva umanităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
În martie 2023, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusa deportare de copii ucraineni. Kremlinul a respins acuzaţiile, susţinând că acţiunile lor au fost motivate de „protecţia umanitară” a copiilor în zonele de conflict.
Deportări şi „reeducare patriotică”
Raportul detaliază utilizarea forţelor aerospaţiale ruseşti şi a aeronavelor controlate de Administraţia Prezidenţială pentru transportarea copiilor din regiunile ucrainene ocupate, precum Doneţk şi Luhansk. Copiii au fost duşi pe calea aerului în Rusia, folosind avioane ale Ministerului Apărării, inclusiv un TU-154M identificat prin numărul de serie RA-85123, mai scrie Reuters.
De asemenea, raportul arată că aceşti copii au fost supuşi unei propagande „militarizate şi pro-Kremlin” în toate facilităţile prin care au fost procesaţi. Dintre cei 314 copii identificaţi, 166 au fost plasaţi direct în familii ruse, iar restul fie sunt în baze de date pentru adopţie, fie se află în instituţii din Rusia.
Reacţii internaţionale
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat aceste practici, declarând pe platforma X (fost Twitter): „Ucraina lucrează neobosit pentru ca toţi copiii noştri să fie aduşi acasă şi ca cei responsabili pentru aceste crime să fie pedepsiţi.”
Procurorul general al Ucrainei a descris acţiunile Rusiei drept o „politică bine planificată a Kremlinului” pentru a facilita adopţiile forţate, încălcând legislaţia internaţională şi chiar legile Rusiei în vigoare înainte de invazie.
Lvova-Belova a negat că Rusia ar fi mutat copii fără consimţământul părinţilor sau tutorilor lor, susţinând că aceştia au fost plasaţi doar temporar în familii de îngrijire. Kremlinul nu recunoaşte jurisdicţia CPI, ceea ce face imposibilă aplicarea mandatelor de arestare pe teritoriul său.
Raportul Yale adaugă noi elemente la investigaţiile în curs, oferind o imagine detaliată asupra mecanismelor logistice şi financiare din spatele acestei iniţiative. Potrivit experţilor, acţiunile Kremlinului ar putea fi incluse în categoria crimelor împotriva umanităţii, dată fiind amploarea şi caracterul sistematic al operaţiunii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe