Avioane saudite au bombardat zone adiacente ambasadei iraniene din Yemen, acuză Teheranul

Avioane saudite au bombardat intenţionat zone situate foarte aproape de ambasada Iranului din capitala Yemenului, Sanaa, acuză Administraţia de la Teheran, pe fondul tensiunilor bilaterale, informează BBC News online.

Urmărește
772 afișări
Imaginea articolului Avioane saudite au bombardat zone adiacente ambasadei iraniene din Yemen, acuză Teheranul

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe, avioane ale coaliţiei internaţionale coordonate de Arabia Saudită au lansat o bombă la doar 700 de metri de ambasada Iranului din oraşul Sanaa, iar unele schije au lovit clădirea misiunii diplomatice.

Surse citate de Corriere della Sera au afirmat că unii angajaţi ai ambasadei Iranului din Yemen au fost răniţi în bombardamente. Conform unor martori citaţi de Associated Press, sediul reprezentanţei diplomatice iraniene nu prezintă avarii vizibile.

"Este vorba de o acţiune deliberată a Arabiei Saudite care încalcă toate convenţiile internaţionale privind protejarea misiunilor diplomatice. Guvernul saudit este responsabil de daunele provocate şi de rănirea unor membri ai personalului diplomatic iranian", a acuzat Hussein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Coaliţia internaţională coordonată de Arabia Saudită a anunţat că va verifica acuzaţiile Teheranului. Ahmed Asseri, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, a declarat, potrivit Reuters, că insurgenţi huthi s-au adăpostit în clădiri abandonate din Yemen, inclusiv în sedii ale misiunilor diplomatice.

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează din martie 2015 raiduri aeriene în Yemen, pentru susţinerea serviciilor de securitate care luptă împotriva insurgenţilor şiiţi huthi, susţinuţi de Iran.

Incidentul produs joi dimineaţă intervine pe fondul crizei dintre Iran şi Arabia Saudită. Tensiunile dintre Riyad şi Teheran s-au amplificat după ce Arabia Saudită, o monarhie preponderent sunnită, a executat un cleric şiit, Nimr al-Nimr. În replică, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudită că riscă "răzbunarea divină", numindu-l pe Nimr al-Nimr "martir". După proteste violente organizate în faţa ambasadei saudite din Teheran, Guvernul de la Riyad a dispus retragerea personalului diplomatic din Iran. Decizii similare au luat Bahrainul, Sudanul, Djibouti, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut autorităţilor judiciare să îi judece urgent pe autorii atacurilor comise în cursul protestelor organizate la ambasada Arabiei Saudite din Teheran, în tentativa de a diminua tensiunile cu principalul adversar regional.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici