„Eu nu ating un bănuţ, un penny, un dolar sau un euro de la Assange. Apărarea mea este în totalitate altruistă. Îl apăr deoarece cred că este obiectul unei nedreptăţi evidente”, a declarat el în timpul unui interviu pentru postul de televiziune ecuadorian Gama TV.
Fostul magistrat a subliniat că acest demers avea un „cost”, afirmând că ar fi obiectul unor „presiuni” fără a oferi mai multe detalii şi a asigurat intenţia sa de a continua această sarcină „tocmai din această cauză şi cu mai multă convingere”.
Refugiat din 19 iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra în scopul de a evita extrădarea sa spre Suedia din cauza unui scandal de viol pe care l-a negat, Assange se teme că va fi ulterior transferat în Statele Unite şi acolo va primi pedeapsa cu moartea pentru că a difuzat 250.000 de telegrame diplomatice americane.
Guvernul din Quito, care împărtăşeşte aceeaşi temere, a oferit azil politic pe 16 august militantului australian de 41 de ani, dar Marea Britanie refuză să-l lase să părăsească liber misiunea diplomatică.
Garzon, celebru la nivel mondial pentru că l-a urmărit pe fostul dictator chilian Augusto Pinochet, a reafirmat că fondatorul WikiLeaks era victima unei „persecuţii politice” din partea Statelor Unite „în cadrul unei proceduri secrete a cărei existenţă este clar dovedită”.