Avortul, intervenţie de urgenţă sau nu? În SUA, epidemia e un nou prilej de bătălie juridică

  • Avortul, intervenţie de urgenţă sau nu?
  • Statele conservatoare încearcă să profite de situaţie pentru a opri avorturile
  • Judecătorii se opun
Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Avortul, intervenţie de urgenţă sau nu? În SUA, epidemia e un nou prilej de bătălie juridică

Avortul, intervenţie de urgenţă sau nu? În SUA, epidemia e un nou prilej de bătălie juridică

Justiţia americană a permis marţi statului Texas să suspende temporar avorturile, ca parte a luptei împotriva noului coronavirus, răsturnând o decizie luată cu o zi înainte de o instanţă federală. 
 
La fel ca mulţi dintre omologii săi, guvernatorul acestui stat conservator din sudul SUA a ordonat amânarea intervenţiilor medicale non-urgente pentru a asigura disponibilizarea paturilor de spital pentru pacienţii cu Covid-19 şi a echipamentelor de protecţie pentru personalul expus direct.  Cu opt zile în urmă, procurorul său general, republicanul Ken Paxton, a decis că ordinul se aplică, de asemenea, pentru încetarea voluntară de sarcină, cu excepţia cazurilor de pericol pentru viaţa pacientului. Încălcarea acestui ordin duce la pedepse de până la 180 de zile de închisoare şi o amendă de 1.000 de dolari, a adăugat el. Denunţând o "mutare ideologică", avocaţii dreptului la avort s-au grabit la tribunal, şi luni seara, un judecător federal din Austin a blocat decizia lui Ken Paxton în aşteptarea unei hotărâri pe fond. Declarând că este "foarte dezamăgit", procurorul a făcut apel încă de marţi dimineaţă, iar până la mijlocul zilei a obţinut o victorie de etapă. Decizia procesului "este suspendată provizoriu pentru a acorda Curţii suficient timp de analiză" a argumentele părţilor, a dispus o instanţă de apel.  Într-o declaraţie, procurorul Paxton a "aplaudat" decizia, despre care a spus că "pune priorităţile corecte în alocarea echipamentului de protecţie pentru peronalul medical". 
Dincolo de Texas, mai multe alte state conservatoare din sudul şi centrul SUA consideră avorturile ca fiind intervenţii "non-urgente" interzise în timpul pandemiei. Plângeri au fost depuse în cinci state, şi luni seara, judecători diferiţi s-au pronunţat împotriva autorităţilor din Texas, dar şi din Alabama sau Ohio, subliniind că ”Curtea Supremă a SUA a recunoscut în 1973 un drept al femeilor de a avea un avort, fără nici o clauză suspensivă în caz de urgenţă sanitară”. 
 
Statele Unite au cel mai mare număr de cazuri de coronavirus, cu peste 177.000 de persoane infectate, iar ţara a depăşit numărul oficial al morţilor din China, cu peste 3.400 de decese. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici