Generalul Ho Hsien-che a fost recrutat de China în perioada în care se afla în post în Thailanda, în perioada 2002-2005, a precizat ministerul, într-un comunicat. El a fost arestat în ianuarie.
În momentul arestării sale, el conducea serviciul de telecomunicaţii şi telecomunicaţiile electronice ale armatei.
„Este vorba desigur despre cazul de spionaj cel mai grav din ultimul secol, în favoarea Chinei comuniste”, a declarat un oficial din Ministerul Apărării, sub acoperirea anonimatului.
„Nu suntem încă siguri, dar nu există niciun motiv să credem că a încetat activitatea de spionaj pentru China atunci când a mers în Taiwan, după Thailanda”, a adăugat el.
Este încă prea devreme pentru a evalua pagubele cauzate de activităţile generalului Ho Hsien-che, dar, având în vedere dosarele sensibile de care era responsabil, „ar putea fi vorba de ceva foarte serios”, potrivit oficialului ministerului.
Ministerul a creat un grup însărcinat cu evaluarea şi limitarea prejudiciilor, potrivit locotenentului-general Wang Ming-wo, unul dintre oficialii din minister.
„Chiar dacă tensiunile s-au calmat (între cei doi vecini) în cursul ultimilor doi ani, comuniştii chinezi nu au încetat să se infiltreze în Taiwan”, a adăugat locotenentul general.
Beijingul şi Taipeiul se spionează reciproc începând din 1949, an când Taiwanul s-a separat de China, la sfârşitul războiului civil.
Taiwanul este independent de facto, chiar dacă Beijingul consideră insula rebelă ca făcând parte din teritoriul său, neexcluzând aplicarea forţei pentru reintegrarea acesteia.
Dar de la alegerea lui Ma Ying-jeou, în 2008, susţinător al îmbunătăţirii raporturilor cu China, relaţiile diplomatice dintre cei doi vecini sunt mai bune decât au fost vreodată după 1949.