Prima pagină » Știri externe » Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară împotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară împotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

Azerbaidjanul a anunţat în acestă diminineaţă că operaţiunea sa militară în Nagorno-Karabah, controlată de Armenia, continuă şi înregistrează succese, după ce SUA i-au cerut să oprească ostilităţile, iar Moscova a îndemnat ambele părţi să înceteze vărsarea de sânge în regiunea disputată.
Azerbaidjanul anunţă că operaţiunea sa militară împotriva forţelor armene continuă / SUA şi Rusia au făcut apel la oprirea ostilităţilor şi la negocieri

După luni de tensiuni crescânde în Nagorno-Karabah, controlat de armeni în Caucazul de Sud, Azerbaidjanul a trimis în această săptămână trupe susţinute de lovituri de artilerie în regiune, în încercarea de a aduce la respect regiunea separatistă.

Măsurile militare „continuă cu succes”, cu armament şi echipamente militare distruse, a precizat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-o declaraţie pe platforma de mesagerie Telegram.

Regiunea muntoasă Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca teritoriu azer, dar o parte din ea este condusă de autorităţile separatiste armene, care susţin că este patria lor ancestrală.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri atât cu preşedintele azer Ilham Aliyev, cât şi cu premierul armean Nikol Pashinyan, îndemnând Azerbaidjanul să „înceteze imediat acţiunile militare” şi să detensioneze situaţia.

Într-un raport privind convorbirea, Departamentul de Stat al SUA a precizat că Aliyev „şi-a exprimat disponibilitatea” de a opri ostilităţile şi de a organiza o întâlnire cu reprezentanţii din Nagorno-Karabah.

Blinken i-a spus lui Pashinyan în convorbirea lor că Armenia are tot sprijinul Washingtonului.

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut „încetarea imediată a luptelor”, după ce Uniunea Europeană, Franţa şi Germania au condamnat acţiunea militară a Azerbaidjanului.

Armenia a preluat controlul asupra unor întinderi mari de teritoriu într-un război care s-a desfăşurat odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice. Azerbaidjanul a preluat cea mai mare parte a acestuia înapoi într-un conflict de şase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Rusia.