BAE Systems va plăti 79 de milioane de dolari, într-un caz de corupţie în SUA

BAE Systems, care nu a cooperat la investigarea a mii de încălcări ale legislaţiei americane privind exporturile militare, a fost de acord să plătească despăgubiri civile în valoare de 79 de milioane de dolari, a anunţat Departamentul de Stat, citat de Financial Times în ediţia electronică.

Urmărește
7 afișări

Acest acord, încheiat marţi, pune capăt unei dispute de 14 luni între grupul britanic şi oficiali americani cu privire la acuzaţii - dintre care unele unele nu au fost recunoscute -, potrivit cărora acesta nu a raportat plăţi şi comisioane pe care le-a plătit pentru a obţine contracte în domeniul apărării, de la sfârşitul anilor '90 şi până în 2007. BAE a fost de acord să plătească despăgubiri civile în valoare de 79 de milioane de dolari, cele mai importante de acest fel din istoria Departamentului de Stat, sumă ce poate fi redusă cu 10 milioane de dolari, în cazul în care compania respectă standardele.

Anul trecut, grupul BAE a plătit o amendă în valoare de 400 de milioane de dolari, după ce a pledat vinovat pentru corupţie, şi anume fraude şi declaraţii false, acuzaţii formulate de Departamentul de Justiţie.

După recunoaşterea vinei, Departamentul de Stat a analizat dacă să interzică exportul de material militar din Statele Unite. Printr-o "manveră complexă", acesta a introdus o interdicţie pe care, ulterior, a anulat-o, motivând că este mulţumit de schimbările pe care BAE le-a făcut în Consiliul de Directori. Unui număr de trei filiale ale grupului - inclusiv două care au fost desfiinţate şi una care a fost integrată în filiala din Arabia Saudită a BAE -, a căror situaţie a fost analizată caz cu caz, li se va interzice să exporte material aflat sub controlul american.

Dar înţelegerea nu se aplică BAE Inc., filiala din Statele Unite a grupului, care obţine peste jumătate din venitul total al companiei britanice. Acest lucru a fost posibil, pentru că filiala americană nu a fost parte la fapte, potrivit Financial Times.

În plus, într-o scrisoare deschisă, Departamentul de Stat a criticat dur BAE pentru lipsa de cooperare, inclusiv pentru oferirea de "răspunsuri incomplete". "Aceşti diferiţi factori au fost de vină pentru natura incompletă a investigaţiei şi neputinţa departamentului de a evalua integral potenţialul prejudiciu la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite", se arată în scrisoare. Potrivit acesteia, au fost identificate 2.591 de infracţiuni, dar compania a dezvăluit doar trei dintre acestea. BAE a motivat că legislaţia britanică o împiedică să dezvăluie informaţii clasificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici